David Březina: Opavě chci pomoci k záchraně

4. 1. 2021
Redakce | FOTO: Eliška Žídková, sfc.cz

Opava – Jednou z prvních posil, jejíž příchod dotáhl Slezský FC do úspěšného konce, je David Březina. Mladý obránce naposledy kopal za žižkovskou Viktorii, nyní bude působit formou půlročního hostování s opcí na přestup ve slezské metropoli.

„Opava chce něco změnit, dostat se ze sestupových příček. Navíc má dva zápasy k dobru. Pro mě je to dobrá zkušenost, je to přece jen liga a pro mě osobně je to další krok dopředu. Opavskému týmu chci pomoci k záchraně,“ říká na úvod David Březina.

V jeho příchodu sehrál velkou roli vedle sportovního manažera Pavla Zavadila také opavský kouč Radoslav Kováč. „Znal jsem ho ze Sparty. Zastihl jsem ho v době, kdy ještě hrál. Nemám na něj jediné špatné slovo. Jsem jen rád, že mi nabídl možnost jít sem do Opavy,“ těší odchovance pražské Sparty.

Jeho půlroční hostování ve Slezsku s následnou opcí se dotáhlo do zdárného konce po vánočních svátcích. „Upeklo se to v podstatě za dva dny. Trenér Kováč mi volal, že si hraje s myšlenkou, že bych mohl přijít. Plusminus mi naznačil, jak to vidí. Na můj svátek 30. prosince se to celé potvrdilo. Pak už se řešily v podstatě jen detaily,“ popisuje Březina.

Třiadvacetiletý borec má pomoci zpevnit opavskou defenzivu. „Trenéři by byli rádi, kdyby moje místo bylo v tříobrancové řadě stoperů, ale bavili jsme se hlavně obecně. Tohle všechno se bude vyřezávat postupně během přípravy, která je nyní opravdu krátká,“ pokračuje.

Našel v kabině Slezanů známé tváře? „Znám se s Matesem Helešicem. A pak kluky, kteří se mnou přišli na hostování, Aleše Nešického, Jirku Kulhánka. Pár jich znám, ale chce to čas. S kluky si určitě sedneme,“ nepochybuje.

Březina ani další nové tváře v Opavě si bohužel nebudou moci vychutnat podporu opavských fanoušků. „Pár zápasů jsem tady hrál. Navíc i z televize šlo poznat, že místní fanoušci fotbalem žijí. Opava je jedním z mála klubů, který má fakt věrné příznivce. Slyšel jsem od řady kluků, že tady fanoušci opravdu hodně pomáhají. Teď na stadionu být nemohou, ale to je pro všechny stejné. Když jsme začínali, jako malí jsme si kopali za barákem, kde taky nebyli žádní lidi. Musíme se s tím srovnat,“ uzavírá David Březina.


sdílet