Nikoho nemíním hájit, tvrdí Zavadil. V sobotu ho zajímá jen výhra

10. 2. 2021
Redakce

Opava – Zápas sezony před sebou mají fotbalisté Slezského FC. Výsledek sobotního duelu s Příbramí může hodně napovědět o dalším vývoji sezony. Co před klíčovým utkáním říká opavský sportovní manažer Pavel Zavadil? Kudy vede cesta k úspěchu? A jak hodnotí středeční pohárový duel v Karlových Varech?

Pavle, jaké je vaše hodnocení středečního pohárového utkání v Karlových Varech?
Na rovinu říkám, že to pro mě bylo obrovské zklamání. Hráli jsme proti třetiligovému soupeři a myslel jsem si, že náš výkon bude diametrálně odlišný. Mladí hráli po dlouhé době a do Karlových Varů jsme absolvovali náročnou šest nebo sedm hodin dlouhou cestu, což všechno respektuju, ale z toho, co se dělo na hřišti, jsem zkrátka zklamaný. Podle mě to je odraz toho, kde se všichni nacházíme. Zdá se mi, že deka leží na všech hráčích a lidech v klubu.

Všichni mladí hráči s námi půlroku trénují a jsou každý den zapojeni do tréninkového cyklu. Pro mě je pak obrovské zklamání, když teď po dlouhé době hráli zápas, tam nebylo nic. Přístup, to ano, ale z naší strany mi chybělo hlavně správné nasazení. Není možné, aby Karlovy Vary, které se sejdou týden před zápasem, na tom byly pohybově lépe, a aby byly u každého balonu dřív. To je pro mě obrovské zklamání.

Objevují se kritické hlasy ohledně složení sestavy, kdy trenéři v Karlových Varech nasadili výběr plný mladíků. Můžete vysvětlit, proč jste se takto rozhodli?
Vyhodnotili jsme si to tak, že hráči užšího kádru áčka tam jet nemohou, protože v sobotu hráli v Karviné ligový zápas. Navíc máme spoustu hráčů zraněných nebo aktuálně zkrátka nejsou k dispozici. V šatně je tak třináct lidí a víme, že nás v sobotu čeká mega důležitý zápas, který strašně moc napoví směrem ke zbytku sezony. Pro nás pro všechny je to v téhle době absolutně klíčové utkání. Nastala doba, kdy nemíním nikoho hájit. Sobotní utkání musíme za každou cenu zvládnout a hráči k tomu tak musí být postaveni.

Neuvažovali jste, že okolo mladíků postavíte zkušenější borce?
Samozřejmě jsme se o tom bavili. Plán byl takový, že hrát budou kluci, kteří teď momentálně mají nižší herní vytížení. Kdyby byla situace jiná, jeli by do Karlových Varů samozřejmě i zkušenější hráči. Většina z kluků, kteří pravidelně nenastupují v základní sestavě áčka, je teď zraněná.

Můžete být konkrétní?
Mimo hru jsou nyní Tomáš Čvančara, Denis Darmovzal, Štěpán Harazim, Pepa Hnaníček, Lukáš Holík, Matěj Hrabina, Venca Juřena, Kryštof Lasák, Bartosz Pikul, Adam Rychlý, Honza Řezníček, Dalibor Večerka a Honza Žídek. Do toho se nám v Karlových Varech zranil Adam Ščudla, který nám bude chybět více než měsíc.

My jsme zkrátka neměli, kam sáhnout. Nechtěli jsme riskovat to, že bychom vzali hráče, kteří jsou na hraně sestavy, aby absolvovali takhle dlouhou cestu a hned o tři dny později šli do klíčového zápasu s Příbramí. To absolutně nejde. A takhle jsme si to vyhodnotili.

Mladí hráči, kteří jsou v širším kádru A-mužstva, také potřebují hrát. Potřebují mít herní vytížení a my je potřebujeme vidět také – abychom věděli, jak na tom jsou, a zda s nimi můžeme do budoucna počítat. Pro ně to byla ideální příležitost, aby ukázali, zda s nimi lze počítat, nebo budou muset odejít na hostování.

Pojďme se posunout dál. V zimě přišla řada posil, ale výsledky se zatím nelepší…
Přišlo hodně nových hráčů a kádr jsme určitě zkvalitnili. O tom jsem naprosto přesvědčený a stojím si za tím. Vidím to každý den na tréninku a také v zápasech. Hráčům nejde vytknout, že by nepracovali, že by neměli nasazení nebo správný drajv, ale pořád tomu něco chybí – produktivita a taky větší zodpovědnost vzadu, protože dostáváme hloupé góly. Na rovinu říkám, že pro mě jsou naše výsledky zklamáním. Na druhou stranu se všemi – s realizačním týmem i s kabinou – jsem na jedné lodi a pořád věřím, že se s tím dá něco udělat. Do konce je šestnáct kol a nás v sobotu čeká naprosto klíčové utkání s Příbramí, kdy to buď celé otočíme a nakopneme se nahoru, nebo si budeme muset vyhodnotit, jakou cestou se budeme ubírat v dalších zápasech, protože jich před námi bude ještě spousta.

Říkáte, že nemíníte nikoho hájit. Můžete to trochu rozvést?
Pro mě skončila doba hájení hráčů tím, že jim před zápasem jasně řeknu, o co tady jde. Tohle utkání je nesmírně důležité, což je pro nás nyní každé, ale tohle je pro mě klíčový zápas. Zápas, který hráči musí za každou cenu zvládnout. Jinou cestu v sobotu nevidím.

Od ledna jste sportovním manažerem, ale říkal jste, že když bude nejhůř, nevylučujete návrat na hřiště. Je to nyní aktuální téma?
Nějak jsme se o tom bavili. Moc rád bych tomu pomohl. Chtěl bych hrát, ale neměl jsem prostor k tomu, abych s mančaftem odtrénoval větší porci tréninků. Zapojil jsem se jen někdy, když bylo potřeba. Nevím, jestli bych to dokázal. Kdyby bylo na mně, na hřiště jdu hned. Ale je to tak, že dovedu být i objektivní. Možná by to přineslo impuls, ale nevím, zda bych tomu dokázal stoprocentně pomoci. Kdybych byl ve větším tréninkovém vytížení, věřil bych si, ale teď opravdu nevím.

Spíš čekám od hráčů daleko větší zodpovědnost za celý tým, za klub, za lidi, kteří se o ně starají. Za celou Opavu. V sobotu nás čeká klíčový zápas, který napoví, jestli jsme dál ve hře, nebo jestli se budeme muset koukat jiným směrem.

V kariéře jste zažil náročné záchranářské boje. Co je potřeba udělat pro to, abychom zvládli sobotní duel?
O záchranu jsem hrál strašně dlouho. Prožil jsem to spoustu let v různých klubech, takže přesně znám pocity hráčů a vím, co se jim může honit hlavou. Vidím, že na nich leží deka, ale nevím… Vždycky jsem byl takový rafan. V týmech, kde jsem byl, jsem měl kolem sebe tři nebo čtyři hráče, kteří měli stejnou náturu jako já. Věděl jsem, že se na ně můžu kdykoliv spolehnout. V každé situaci.

Tohle přesně potřebujeme dostat i do našich hráčů. Musíme najít kluky, kteří to vezmou na sebe, a na hřišti i v kabině ukážou, že oni jsou ti lídři. Ti, kteří to zlomí. Opravdu někdy stačí dva nebo tři hráči. Ne každý je rafan nebo zabiják, který jde na hřiště umřít a udělá pro výsledek cokoliv.

Na hráče tlačíme, tlak k tomu patří. Víme, že je na nich deka a sebevědomí je nižší, ale hráči jsou profíci. Nemění to nic na tom, že musí přes týden, kdy se připravují na Příbram, vynaložit maximální úsilí, aby v sobotu, když půjdou na hřiště, byli připraveni na trávníku umřít. Aby ukázali, že do ligy patří – jak oni coby hráči, tak hlavně náš klub. Spousta lidí by se tady pro ligu rozkrájela a nám teď prostě moc chybí efekt v podobě výsledku.


sdílet