Ve středu hostíme Liberec. Potřebujeme zabrat, ví Kováč

20. 4. 2021
Redakce

Opava – Fotbalisté Slezského FC čeká anglický týden – ve středu 21. dubna od 15 hodin se doma představí v souboji s libereckým Slovanem. V neděli se pak ukážou na půdě Sparty. Co před středečním duelem říká opavský kouč Radoslav Kováč?

Trenére, už ve středu nás čeká zápas s Libercem. Co od něj očekáváte?
Prohráli jsme čtyři zápasy po sobě. Hrajeme doma a klukům jsem říkal, že dokud je šance, musíme bojovat. Uděláme vše pro to, abychom to zvládli. Potřebujeme zabrat, konečně vyhrát. Vidíme, že i Příbram po 15 kolech vyhrála. Je potřeba do toho dát všechno a zlomit to.

V čem je největší síla libereckého Slovanu?
Liberec je pracovitý mančaft. Hraje fotbal, který není vyloženě kombinační, ale chodí rychle nahoru. Mají silné útočníky. Ti sklepávají míče na křídla, která chodí rychle za obranu jako Pešek s Mosquerou. Ten hrát nemůže, takže asi nastoupí Matoušek. Ve středu je pracovitý Sadílek, což je hráč, který je válečník. Je to buldok, charakterizuje hráče, jakého nemáme.

V sobotu jsme nestačili na Mladou Boleslav. Duel jste označil jako utkání naděje, jenže v tabulce jsme opět poslední…
Máme zase o jeden zápas méně, do konce zbývá jen sedm kol. Dostáváme hloupé góly. Největším problémem ale je, že je sami nestřílíme. Máme několik dobrých akcí, které můžeme dohrát alespoň do zakončení, ale naše předfinální i finální fáze je hrůzostrašná.

Je to zkrátka o celkové kvalitě hráčů na posledních třiceti metrech. Hrajeme na dva útočníky, teď jsme hráli na tři v rozestavení 4-3-3 a stejně to nepomáhá. Ani jednou v sezoně jsme nehráli na jednoho útočníka, přesto máme nejméně vstřelených gólů v lize. To o něčem svědčí.

Po takřka osmiměsíční pauze se v základní sestavě po vážném zranění objevil obránce Josef Hnaníček a na trávníku Mladé Boleslavi sehrál velice dobrý zápas…
Víme, že Pepa je zkušený ligový hráč. Má skoro 200 startů v lize, to o nikom jiném v kabině říct nemůžeme. Už jsem to říkal několikrát: Stavíme i hráče, kteří neprošli ani divizí. Pepa není v top fit formě, ale už svou přítomností, klidem, komunikací a zkušeností je přínosem. V této chvíli je to pro nás hráč, kterého jednoznačně potřebujeme. Není sice stoprocentně připravený, ale pro nás je stěžejní. A hlavně není pos*aný.

Na Baníku chytal Vilém Fendrich, v Mladé Boleslavi jste nasadili Tomáše Digaňu. Proč?
Tohle je spíš otázka na Davida Hampla, trenéra brankářů. Samozřejmě to se mnou konzultuje, ale nechávám mu volné ruce. Tomáš Digaňa je velmi dobrý brankář. Ligu nikdy nehrál, seznamoval se s ní. Odchytal velmi dobré zápasy, jinde byl trochu nervózní. Derby s Baníkem je největší zápas zdejšího regionu. Věděli jsme, že to bude psychicky vypjaté, proto jsme do zápasu nasadili zkušené hráče. Ti nás ale zklamali, takže jsme se vrátili k naší perspektivě a hráčům, kterým se chceme v budoucnu věnovat.

Jak to vypadá s Christem Tiéhim a Honzou Žídkem? Budou ve středu připraveni naskočit do hry?
Mají zdravotní potíže. Uvidíme.

Středeční utkání má výkop na programu v 15 hodin. Zápas můžete sledovat prostřednictvím O2 TV Fotbal či O2 TV Sport 5, alternativou je textový on-line přenos na webu Onlajny.com.

Absence
Nejsou k dispozici David Březina (zranění), Tomáš Čvančara (zranění), Patrik Hellebrand (zranění), Bartosz Pikul (zranění), Christ Tiéhi (zranění).
Nejistý start Jan Žídek.

sdílet