Odchovanec Tomáš Rataj o norské šanci: Věřím, že to zvládnu!

17. 5. 2021
Redakce | FOTO: Deník / Petr Widenka

Opava – Má před sebou obrovskou výzvu. Osmnáctiletý odchovanec Slezského FC Tomáš Rataj míří do Norska, kde se porve o místo v kádru úřadujícího šampiona Bodö/Glimt. Co od nového angažmá očekává a jak se těší na sever?

Tome, co jste říkal, když jste se poprvé dozvěděl o „norské“ nabídce?
Byl jsem z toho překvapený. Když jsem se o té nabídce dozvěděl, druhý den jsem měl rozhodnout. Hned jsem věděl, že to je jedinečná šance, a že takovou nabídku už nemusím dostat. Nebylo to vůbec těžké rozhodování. (usmívá se)

Ve hře byl rovnou přestup do Bodö/Glimt. Nakonec je transfer nastaven jako hostování s opcí. Proč?
Ve hře byl přímo přestup, ale tím, že mě čeká něco úplně jiného, je to pro mě taková pojistka. Kdyby se mi tam nelíbilo, nebo se to zkrátka nevyvíjelo dobře, můžu se v zimě vrátit zpátky.

Kdy zamíříte na sever?
Musím se tam dostavit do čtvrtka. Teď aktuálně řešíme letenky. Ještě nevím, kdy přesně vyrazím, ale očekávám, že ve středu bych tam měl odletět.

Co už jste si stihl o novém působišti zjistit?
Díval jsem se hlavně na město, jak vypadá. Pak jsem samozřejmě koukal na tým, na jejich soupisku, jací hráči tam hrají. S kým se budu potkávat, a jaká tam bude konkurence. Zjistil jsem, že tam jsou hlavně mladí hráči a věkový průměr mužstva je snad 22 let. Nejsou tam žádní starší hráči, mají to postavené právě na mladých. Chtějí je vychovat, připravit na mužský fotbal a prodat je dál.

Město Bodö se nachází zhruba 90 kilometrů od polárního kruhu…
Je to úplně na severu, takže v létě je tam světlo snad 20 hodin denně, v zimě ale třeba jen dvě hodiny. Hraje se tam někdy do listopadu. V zimě pak nehrají vůbec, doma přes zimu skoro nejsou. Jezdí na soustředění do Španělska, kde jsou týden, pak třeba do Portugalska nebo do Itálie a podobně. Každopádně v Norsku ani ve Skandinávii jsem nikdy nebyl. Vždycky jsem se tam chtěl jet podívat, lákalo mě to, takže se těším.

Jak severskou misi vnímáte?
Je to určitě výzva. Bude to hodně složité se prosadit, ale jedu tam s tím, že to zvládnu. Nechtěl bych se tady v prosinci vracet s tím, že to nevyšlo. Chci, abych se tam uchytil a hrál.

Váš přesun je velkou reklamou pro SFC a zároveň může být motivací i pro další místní odchovance...
Jsem rád, že to na Opavu vrhne dobré světlo. Myslím, že je to tady super. Kór, když áčko trénuje pan Kováč. Pracoval se mnou. Říkal mi, co a jak. Hodně jsem se u něj posunul.

Přesně to trenér Radoslav Kováč říkal. Že jste udělal obrovský progres…
Hlavně co se týče silové stránky, na které jsem tady pracoval s kondičním trenérem Michalem Hamplem, který je taky super. Určitě mám co zlepšovat. Ať už to je hra zády, hlavičky, souboje nebo i taktické věci. Mám toho hodně co zlepšovat.

Jaké máte ohlasy na to, že budete hrát v Norsku?
Rodiče mě v tom podpořili, že je to super jak fotbalově, tak pro zkušenost do života, že se osamostatním a tak. Kluci v kabině říkali, že to není standardní nabídka, že o tom vůbec nemám nepřemýšlet a mám jít. Taky koukali. Je to skvělá nabídka.

S jazykem nebudete mít problém?
Prý všichni mluví anglicky, což je fajn, protože norsky se asi nenaučím (směje se). Anglicky mluvit umím, tady jsem se bavil s Christem nebo Jossem, takže si myslím, že se domluvím bez problémů.

Najednou budete daleko od rodiny…
Ještě jsem to nezažil. Jsem přímo z Opavy a hraji tady odmala. Bude to pro mě něco nového. Jsem sám zvědavý, jak to zvládnu, ale poperu se s tím.

Chodíte na střední školu. Jak to budete mít dál se studiem?
Hodně mi pomohlo, jak se ke mně na obchodce zachovali. Uzavřu třeťák, a pak mi bylo umožněno pokračovat ve čtvrťáku distančně. Vyšli mi vstříc, děkuji panu řediteli Kyjovskému. Rodiče dávají škole velkou váhu. Chtějí, abych měl alespoň maturitu.


sdílet