Hrát v Opavě? Obrovská zodpovědnost, ví Janoščín. Brzy vypíše prémie

29. 6. 2021
Redakce | FOTO: Eliška Žídková, sfc.cz

Opava – Po téměř sedmi letech zvedl kotvy a opustil Třinec, kde nosil i kapitánské céčko. Obránce Jiří Janoščín nyní bude hrát za Slezský FC. Jak se těší na novou výzvu?

Jirko, jaký jste měl pocit, když se vám poprvé ozval Slezský?
Byl jsem potěšený. Slezský FC je formát. Klub s obrovskou historií a tradicí. Jsem nadšený, že jsem tady.

Popište, jak vypadala jednání s naším klubem…
Když se mi Opava poprvé ozvala, bylo mi hned jasné, kam chci dál směřovat svou kariéru. Musím říct, že mě to potěšilo. Po jednáních s panem Kolínkem jsem neměl pochyb o velkém zájmu Opavy. Jedinou otázkou, která zbývala vyřešit, bylo domluvit se na podmínkách, ale společnou řeč jsme našli opravdu rychle. Smlouva mi byla nabídnuta také v Třinci, ale stylem: Ber, nebo ne, nám to je jedno... To mě po sedmi letech působení v tom klubu trochu zamrzelo a urychlilo mé rozhodnutí.

Jak se těšíte na vyhlášené opavské fanoušky?
To je jedno z největších lákadel Opavy. Každý o tom ví a každého hráče to sem táhne už kvůli fanouškům. Na druhou stranu je obrovská zodpovědnost, protože zdejší kulisa si zaslouží adekvátní výkony a výsledky. I proto doufám, že do soutěže vstoupíme co nejlépe.

Spoustu zápasů jste v Městských sadech zažil jako soupeř, že?
Přesně tak, těch utkání bylo fakt hodně. Živě si dokážu představit, jak to tady vypadá. Vždycky jsem si říkal, že to hráče Opavy musí skvěle namotivovat, když bouří celý stadion.

Pojďme zpátky k fotbalu. V SFC se tvoří nový tým, který bude plný mladých hráčů. Od vás se čeká, že do něj přinesete zkušenost. Co vy na to?
Vnímám to takhle. Nejsem ostřílený ligový hráč, ale ve druhé lize už jsem něco odkopal a vím, o čem tahle soutěž je. Dá se říct, že tuhle roli akceptuji. Mám na to věk i zkušenosti. Na spolupráci s mladými hráči se těším. Jsem s tím v pohodě.

Druholigový los je pro vás pikantní – hned ve druhém kole jedeme do vašeho rodného Brna, o dva týdny později se představíme v Třinci, kde jste naposledy působil…
Mým přáním bylo hrát s Třincem doma. Bohužel nejprve jedeme tam, ale i tak to pro mě bude speciální zápas. Už teď vím, že klukům vypíšu co největší motivací, aby se Třinec porazil, to chce vždycky každý. Když člověk přestoupí do nového klubu, zápasy proti tomu bývalému jsou vždy obrovskou motivací.

A Brno?
Zrovna mi to vyšlo hezky na start, že poprvé jedeme ven na Zbrojovku, která mě vychovala. Jsem brněnský odchovanec, takže to je pro mě další speciální zápas na začátek. Zase velká motivace. Tolik odměn… No, nevím, zda to stihnu během jednoho měsíce, ale určitě vypíšu motivační odměnu na oba zápasy. (směje se)


sdílet