Od nové sezony s více diváky na stadionu! Jaká jsou pravidla?

15. 7. 2021
Redakce

Opava – Ligová fotbalová asociace před blížícím se startem nejvyšších tuzemských fotbalových soutěží informovala o maximálních počtech diváků, které mohou navštívit utkání FORTUNA:LIGY a FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY

LFA v tomto směru vychází z Mimořádných opatření Ministerstva zdravotnictví, které upravuje počty účastníků na hromadných akcích. V praxi to znamená, že na rozdíl od uplynulé sezony nejsou pro jednotlivé akce vydávána zvláštní pravidla a organizace utkání včetně stanovení maximálního počtu diváků na fotbalových stadionech a dalších podmínek jejich účasti se řídí všeobecně platnými Mimořádnými opatřeními Ministerstva zdravotnictví.

Utkání nejvyšších fotbalových soutěží tak může navštívit až 5000 diváků. U stadionů s větší kapacitou, konkrétně pak s kapacitou nad 10000 diváků, pak může být tento počet diváků navýšen až na 50 % kapacity sedících diváků daného stadionu s tím, že v takovém případě musí být diváci usazeni tak, že mezi nimi bude ponecháno nejméně jedno neobsazené sedadlo.

V případě Slezského FC bude kapacita snížena z důvodu probíhající rekonstrukce tribuny F o místa na této tribuně. Organizátor utkání rovněž musí poskytnout hostujícímu klubu nejméně 5 % z celkové aktuálně povolené kapacity stadionu, určené dle dalších podmínek a omezení uvedených v Protokolu opatření, do určeného odděleného sektoru.

Co je potřeba ke vstupu na stadion?

Nadále zůstává v platnosti, že všichni diváci musí mít po dobu pobytu na Městském stadionu nasazený respirátor nebo obdobný prostředek (vždy bez výdechového ventilu) naplňující minimálně všechny technické podmínky a požadavky (pro výrobek), včetně filtrační účinnosti alespoň 94 % dle příslušných norem (např. FFP2, KN 95) a před vstupem do areálu stadionu se budou prokazovat dokladem o bezinfekčnosti – tím může být PCR test (ne starší než 7 dní, antigenní test (ne starší než 72 hodin), doklad o prodělání nemoci COVID-19 v období předchozích 180 dní či certifikát o dokončení očkování (nejméně před 14 dny).

Dále platí, že vzdálenost diváků od hrací plochy musí být nejméně 2 metry, občerstvení formou bufetu se umožňuje podávat pouze s nabídkou balených k přímé konzumaci určených jednoporcových potravin a pokrmů, nebo jako bufet s obsluhou.

Poznámka: Výše uvedená pravidla se mohou změnit s ohledem na aktuální nařízení orgánů státní správy a dalších autorit včetně příslušných krajských hygienických stanic s platností pro kraj, okres, obec apod.


sdílet