Tréninkové centrum u Stříbrného jezera? Národní sportovní agentuře se projekt líbí

26. 7. 2021
Redakce

Opava – Slezský FC dlouhodobě trápí poddimenzovaný stav sportovišť a hracích ploch. Tento problém ovšem klub aktivně řeší a má připraven návrh pro rozvoj sportovní infrastruktury. Klíčovým projektem je záměr výstavby tréninkového centra pro mládež nedaleko Stříbrného jezera, který technický šéf SFC Jaroslav Rovňan prezentoval také před zástupkyní Národní sportovní agentury.

Markéta Kabourková navštívila Moravskoslezský kraj, Opavu i fotbalový Městský stadion. Slezský FC společně s majoritním vlastníkem klubu představili záměr vybudování mládežnického tréninkového centra se sportovišti pro veřejnost v lokalitě Stříbrného jezera.

Záměr vybudovat tréninkové centrum se třemi travnatými hracími plochami včetně odpovídajícího zázemí a sportovišť pro veřejnost odprezentoval přímo na Hlásce, kde hosty přijal primátor Tomáš Navrátil, technický ředitel SFC Jaroslav Rovňan, který zástupcům NSA rovněž zodpověděl veškeré jejich dotazy. Následně se zúčastnil setkaní v sídle Moravskoslezského kraje, kde vzácné hosty přijal náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje Jaroslav Kania, jenž následně prezentoval rozvoj sportovní infrastruktury v Moravskoslezském kraji.



„Pro vedení SFC i majoritního vlastníka našeho klubu je rozvoj tréninkových ploch klíčovou prioritou. Současný stav zázemí je krajně nedostatečný a jsme velice rádi, že jsme v tomto směru měli možnost paní místopředsedkyni Národní sportovní agentury Markétě Kabourkové odprezentovat náš záměr,“ těší Jaroslava Rovňana, technického ředitele SFC.

„Zájem Národní sportovní agentury o projekty v Opavě potažmo celém Moravskoslezském kraji nás velice těší. Ze strany vážené paní Kabourkové se totiž nejednalo o první návštěvu Opavy. Náš stadion a tréninková hřiště za koupalištěm navštívila již loni,“ připomíná Rovňan.

Na schůzkách bylo diskutováno mnoho témat a zaznělo také mnoho podnětů, které si paní místopředsedkyně vyslechla z úst náměstka hejtmana Moravskoslezského kraje Jaroslava Kanii.

„Mě osobně projekty, které chystá Opava i Moravskoslezský kraj, velice potěšily. Vnímám, že se Moravskoslezský kraj nebojí do sportovní infrastruktury investovat nemalé finanční prostředky. Je tak velká šance, že napříč celým krajem vyroste mnoho nových sportovišť s veškerým zázemím, což je jedině dobře,“ dodává Jaroslav Rovňan.

Místopředsedkyně NSA: Jsme rádi, za každé nové sportoviště

Z návštěvy Opavy a celého Moravskoslezského kraje měla místopředsedkyně Národní sportovní agentury Markéta Kabourková velmi pozitivní pocity. „Je dobře, že se v městech i krajích myslí koncepčně. Prezentované projekty mi připadly smysluplné a promyšlené,“ přiznává.

Kromě prezentace projektů v oblasti rozvoje sportovní infrastruktury přišla řeč během setkání také na podněty ze strany zástupců sportovních klubů. „Jejich podněty jsou pro nás velmi cenné, proto také vyjíždíme mimo úřad. Ohledně investičních projektů je patrné, že byly připravovány poctivě a nejsou šité horkou jehlou,“ těší místopředsedkyni Národní sportovní agentury.

Když jsme se zeptali konkrétně na záměr Slezského FC Opava vybudovat tréninkové centrum v lokalitě Stříbrného jezera v Opavě, které by sloužilo jak mládeži, tak veřejnosti, zástupkyně Národní sportovní agentury měla jasno.

„Každé sportoviště, které vznikne, je dobrým krokem. Nerada bych se opakovala, ale prostor u Stříbrného jezera je moc hezký a tréninkové centrum mi tam krásně zapadá,“ přiznává Markéta Kabourková.

Projekty jsou připraveny, nejdůležitější úkol teď leží na místních samosprávách. „Z jejich strany je důležitá především podpora. A pak je samozřejmě neméně důležité precizně zpracovat investiční záměr a podklady pro žádost o dotaci,“ dodává Kabourková.


sdílet