Akademie Legie? Mládež tam má profi servis, líčí Havlík po zajímavé stáži

4. 8. 2021
Redakce | FOTO: Dominik Havlík

Opava – Hlavní trenér třináctky SFC Dominik Havlík má za sebou zajímavou pětidenní stáž v Polsku, kde nakoukl pod pokličku fungování akademii slavné Legie Varšava a menší Varsovie, kde své první fotbalové krůčky absolvoval mimo jiné ostrostřelec Robert Lewandowski. Co všechno měl možnost vidět a jaké poznatky si z Varšavy mladý opavský trenér přiváží?

Dominiku, jaké dojmy jste si přivezl ze zajímavé stáže v Polsku?
V prvé řadě jsem nesmírně rád, že jsem se mohl stáže ve Varšavě zúčastnit a chtěl bych poděkovat všem lidem v klubu i mimo něj, kteří se na jejím zprostředkování podíleli v čele s agenturou Sport Invest. Vzhledem k tomu, že stáž probíhala již v prvním týdnu přípravy, speciální poděkování patří také mým trenérským kolegům z kategorie U13 – Radku Jaškovi a Adamovi Černohorskému za kompletní vedení tréninkového procesu v době mé nepřítomnosti.

Samotná stáž byla od první chvíle skvěle zorganizovaná, díky čemuž jsme spolu s ostatními trenéry z různých zemí měli možnost detailně nahlédnout do struktury a fungování fotbalu v Polsku, především ve Varšavě.

V rámci programu jednotlivých dní se střídaly odborné přednášky zaměřené na problematiku řízení mládežnických týmů, zejména zajištění, náplň a propojení tréninkového procesu s praktickými ukázkami tréninků jednotlivých věkových kategorií na hřišti. Poslední den stáže byl navíc věnován prezentacím účastníků, kteří představili, jak pracují s mládeží ve svých klubech a zemích a vše uzavřela skvělá přednáška s trenérem polské reprezentace do 16 let Marcinem Dornou.

Co všechno jste měl možnost vidět? Kam vám Legia "dovolila" nahlédnout?
V průběhu stáže jsme nahlédli do dvou varšavských klubů. Menší Varsovie, kde fotbalově vyrůstal útočník Robert Lewandowski, a větší Legie, jejíž mládež má dobrý zvuk nejen v Polsku, ale v celé Evropě. Viděli jsme řadu tréninků – od těch pro desetileté kluky až po osmnáctileté dorostence a zároveň jsme měli možnost přímo na hřišti rozebírat s trenéry a šéftrenéry různých věkových skupin, co a proč v dané kategorií zrovna trénují a podobně.

V rámci návštěvy tréninkového centra Legie jsme absolvovali přednášku s manažerem mládeže, který nám pověděl více o základních principech fungování akademie, celkové infrastruktuře a samozřejmě nás provedl celým zázemím tréninkového centra tamní akademie. Pěknou tečkou za celou stáži byl zápas předkola Ligy mistrů mezi Legií Varšava a Florou Tallinn, kde byla díky fanouškům Legie skvělá atmosféra.

Co vás osobně zaujalo nejvíce?
Musím říct, že to byla vstřícnost, s jakou nám zástupci Varsovie a Legie v průběhu celé stáže předávali své informace a jejich množství. Obrovský dojem ve mně zanechalo, jak se přistupuje k hráčům v akademii Legie, a jak je o ně postaráno. Prakticky od kategorie U14 se o ty kluky starají jako o profesionály – od bydlení a stravy v akademii až po detailně vyladěné plány individuálního rozvoje.

O 120 hráčů tam pečuje zhruba 90 lidí, navíc v drtivé většině na plný úvazek. Každá kategorie má v tréninkovém centru vlastní hřiště, k tomu několik společných hřišť sloužících k rozcvičení, malým formám fotbalu či tréninkům brankářů. Nechybí obrovská posilovna, hala, regenerační a rehabilitační linka a pokoje pro hráče z akademie i áčka, kteří zde tráví čas před domácími zápasy. Byl to opravdu jiný svět.

Legia Varšava je evropský velkoklub. Lze se něčím inspirovat, něčím co lze uvést v život navzdory mnohem skromnějším podmínkám, ve kterých se s mládeží pracuje v Opavě?
Jednoznačně mě napadá propojení dílčích kategorií a informací o hráčích napříč klubem. Překvapilo mě množství dat, se kterými v Legii pracují. Například mají přesně stanoveno, jak by měl hráč hrát na dané pozici v dané kategorii, a jaké činnosti daná pozice obnáší.

Vše se snaží objektivizovat – sledují fyzické parametry, frekvenci daných činností, úspěšnost hráče, a tak dále. Další věc je množství tréninků. Viděli jsme týdenní tréninkový plán hráče kategorie U18, který měl v jednom týdnu pět týmových tréninků, pět individuálních tréninků a samozřejmě zápas.

Každý hráč měl navíc skvěle vytvořený individuální plán, včetně přesného časového harmonogramu i detailního zaměření, ale tady už trošičku samozřejmě narážíme na zdejší možnosti, které v Opavě máme.














sdílet