West po Dukle zuřil: Středoví hráči byli lehkovážní. Chybí jim zodpovědnost

28. 8. 2021
Redakce | FOTO: Deník / František Géla

Praha – Pořádně rozladěný byl po porážce na půdě pražské Dukly trenér Slezského FC Roman West. Nelíbil se mu zejména přístup středových hráčů. „Nemohou být tak lehkovážní, aby takhle bezstarostně přicházeli o balony,“ má jasno.

„Začneme utkání a neuvěřitelnou lehkovážností, kdy ztratíme balon při našem autu, nám jde soupeř do otevřené obrany a gólové šance. Naštěstí nás podržel brankář. Pak se zvedneme, začínáme hrát a máme tam několik slibných situací, kdy Pepa Celba střílí ve vápně, Pisačič to měl na hlavě, Jirka Janoščín tam měl z úhlu. Zkrátka přijde několik situací, kdy se dostaneme do centrů či zakončení, máme standardky, ale první poločas neuvěřitelně lehkovážně Didiba s Tiéhim ztrácí uprostřed hřiště balony a soupeř nám chodí do otevřené obrany,“ štve Romana Westa.

„Domácí to řeší dobře, vedou 1:0. Do druhého poločasu jdeme s tím výsledek otočit. Vlezeme na hřiště a dostaneme gól na 2:0, takže je to těžké. Pak se dostaneme do platonického tlaku, máme tam nějaká zakončení, ale to je prostě málo,“ přiznává. „Od středových hráčů mi tam obrovsky chyběla větší zodpovědnost za celý klub. Takhle lehkovážně dělat chyby, ztrácet míče… To se přece nemůže stát. Tak lehkovážně ti hráči nemohou hrát, aby takhle bezstarostně přicházeli o balony,“ dodává.

Co se dělo o poločasové pauze v opavské šatně? „V kabině byl kravál. Když jsme hráli my, byli jsme soupeři nebezpeční, ale celé to bylo o tom, že nemůžeme takhle jednoduše ztrácet balony. Soupeř si v první půli nevytvořil nic sám. Všechno si vytvořil po našich ztrátách a chodil nám do otevřené obrany. To jsme hráčům vyčítali a apelovali jsme na to, aby tam byla větší zodpovědnost, ale my vlezeme na hřiště a hned dostaneme druhý gól,“ nechápe kouč SFC.

Z úvodních šesti kol nového ročníku F:NL jsme urvali jediné vítězství. Jak z nepříjemné situace ven? „Je nutné posílení mužstva zejména do středu hřiště. Musí přijít hráč, který bude zodpovědný, který bude výborný do defenzivy. Aby odebíral míče, držel střed pole a byl silnější ve spolupráci se stopery. Pak můžeme ty dva posunout o patro výše k desítce, aby byli nebezpeční bráně soupeře, ale za nimi někdo musí bránit. Směrem nahoru jsou ti hráči zajímaví, dokážou něco vytvořit, ale dozadu to od nich bylo tentokrát katastrofální,“ soptí West.

„Máme čtrnáct dní prostor pro práci, ale znovu říkám: Mužstvo potřebujeme doplnit do základní sestavy a zesílit to. Realita, kterou ukazuje soutěž je, že za sebou máme šest kol a vyhráli jsme jediné utkání. A to ještě s Vyškovem, postupujícím z MSFL. Na všechny ostatní to nestačilo. To, že máme šance nebo jsme některé zápasy hráli dobře, neberu. Rozhodují výsledky, a ty nejsou. Je potřeba mužstvo doplnit, abychom byli bezpečnější směrem dozadu, a hlavně údernější nahoře. Pokud se do šancí dostaneme, nejsme schopni je dávat. Neříkám, že tentokrát jsme jich měl tolik, ale v domácím utkání s Chrudimí bylo do očí bijící, že je nejsme schopni šance proměňovat,“ pokračuje opavský trenér.

Jak hodnotí přínos poslední posily Luky Pisačiče? „Na tréninku vypadá neuvěřitelně dobře. Uklízí to ze všech pozic, má důraznou hlavu. Má zakončení – pravou i levou nohou, z voleje. Pak přijde zápas a já to tam nevidím. Doma s Chrudimí měl tři gólové šance a nedal ani jednu. Teď měl na hlavě centr, ale netrefil ho. Hrál druhý poločas v Třinci, doma celý zápas, teď celý zápas. Už je to dva a půl zápasu a gól ještě nedal,“ mrzí Westa.


sdílet