SFC míří do Jihlavy. Věřím, že z venku konečně přivezeme body, říká West

10. 9. 2021
Redakce

Opava – Fotbalisté Slezského FC jdou po reprezentační přestávce opět do akce. V pátek 10. září od 18 hodin se představí na půdě Vysočiny Jihlava.

„Jihlava v minulé sezoně nastoupila cestu s mnoha mladíky. Dlouho se trápila a hrála dole, ale pak jí vyšly poslední zápasy a vyšvihla se do středu tabulky. Dneska už jsou o rok dál. Hráči jsou zkušenější, vyhranejší a mužstvo vypadá dobře. Hrají velmi aktivně, takže nás nečeká nic jednoduchého,“ říká opavský trenér Roman West.

„Jihlavu jsme sledovali na videu. Viděl jsme ji živě v Brně, kde v tom utkání byla paradoxně lepším týmem, i když dostala hodně branek (Vysočina prohrála 0:4 – pozn. red). Byla fotbalová, udržela se na míči a prezentovala se agresivním pressingem. Hráči Jihlavy neustále napadají, takže to je nepříjemný soupeř,“ pokračuje.

Slezský FC z dosavadních šesti utkání sezony urval jediné vítězství. O další úspěch se popere právě na Vysočině. „Bude to náročné utkání. Venku jsme zatím ještě neuhráli ani bod. Opřeli jsme se jen o domácí zápasy, ve kterých dokážeme bodovat. Pevně věřím, že konečně přivezeme něco také z venku,“ hlásí West.

Mame Alassane Laye Tall. Tak zní jméno čerstvé posily Jihlavy – vytáhlého dvaadvacetiletého útočníka z Francie. „Podobná situace nastala i před Duklou, kdy před naším vzájemným zápasem taky podepsali hráče, který naskočil v průběhu utkání. Na druhou stranu s Duklou celou dobu trénoval. Tady je to otazník, ale Jihlava poslední zápas vyhrála, takže možná budou ctít, že vítězná sestava se nemění,“ přemítá kouč Slezského FC.

Ten po duelu s Duklou vyhlížel posily, jenže naopak ve svých plánech už dále nemůže počítat s Janem Schaffartzikem, Christem Tiéhim ani s Daliborem Večerkou. „Když se z šesti utkání vyhraje jedno, každý trenér by chtěl kádr posílit a nějakým způsobem tomu pomoci. My bohužel nejsme v situaci, kdy bychom si mohli dovolit kupovat hráče a vyvazovat je ze smluv. Musíme počkat, až jim smlouvy skončí a během zimního přestupového období je přivést,“ konstatuje West.

„Mužstvo se zeštíhlilo, bohužel pro nás najednou odešli všichni tři hráči ze středu hřiště, takže si musíme poradit. Šanci tak musí chytit další hráči, ať to jsou Adam Gorčica, Denis Darmovzal nebo Adam Rychlý. Oni se musí porvat a ukázat, že na to mají, a že si prostor na hřišti vybojují,“ dodává.

Šanci porvat se o místo bude mít záložník David Macháček, pro kterého je v Opavě zatím připravena krátkodobá smlouva, i útočník Tomáš Rataj, jenž se vrátil z hostování v norském FK Bodö/Glimt.

„Oba jsou to mladí kluci, kteří se dospělý fotbal teprve učí. Je to budoucnost Opavy, tak jak jsme se bavili například o Kramářovi. Je v nich velký potenciál, ale je potřeba s nimi pracovat. Tomáš Rataj v Norsku půl roku defacto nehrál pravidelně, potřebuje se do toho dostat zpátky a získat zápasovou praxi. Uvidíme v průběhu času, jak na tom bude. Podobný příběh má i David Macháček, který toho v poslední době také moc nenahrál. Také potřebuje herní praxi,“ uzavírá Roman West.

Páteční utkání na půdě Vysočiny Jihlava startuje v 18 hodin.

Stadion na mapě


sdílet