Nejlepší trávník je u nás v Opavě! SFC ovládl prestižní anketu

24. 9. 2021
Redakce

Opava – Každoroční seminář pro správce ligových a druholigových stadionů organizovaný spolkem IOG ČR (The Institute of Groundsmanship Česká Republika) pod záštitou FAČR a LFA je za námi a Slezský FC si z něj odnesl prestižní ocenění.

Letošní setkání se uskutečnilo ve čtvrtek 23. zář v areálu sportovního klubu Horní Lhota u Luhačovic. Celodenní seminář plný přednášek a předvádění techniky k údržbě a pěstování trávníku byl tradičně zakončen slavnostním vyhlášením nejlepšího groundsmana roku, nejlepšího trávníku roku a udělena byla i cena pro osobnost v práci pro rozvoj hracích ploch.

„Po druhém místě za rok 2019 jsme na vyhlášení nejeli s žádným očekáváním, protože nastolené kvality našeho trávníku se rok od roku dociluje hůře. Navíc konkurence je velice silná, protože i na ostatních stadionech odvádějí skvělou práci. Milým překvapením tak pro nás bylo, že jsme se na základě výsledného bodového hodnocení hracích ploch dostali na stejný počet bodů jako trávník v Sinobo Stadium pražské Slavie,“ říká na úvod technický ředitel Slezského FC Jaroslav Rovňan.



Opavský trávník bojoval o prvenství právě s pražskou Slavií, s pažitem v Mladé Boleslavi a nakonec v silné konkurenci uspěl a zvítězil! „Jsme velice šťastní, že vítězem za uplynulý rok se stal právě náš trávník, a to hned z několika důvodů: Začít můžeme druhým místem za rok 2019 a tedy i těžko překonatelnou metou v silné konkurenci. Loňský rok byl navíc mimořádně náročný, kdy fotbalová sezona zasahovala především do zimního období, a třetím důvodem je už třetí sezona trávníku po kompletní rekonstrukci hrací plochy. Za toto ocenění jsme tedy nesmírně rádi a velice si ho vážíme,“ usmívá se Rovňan.

„V první řadě je to ocenění především pro naše skvělé a pečlivé trávníkáře Mirka Bedricha, Marcela Klajmona a Františka Metelku, kteří s velkým úsilím a precizností pečují o veškeré naše hrací plochy, a nejen o ně. Každodenně svádějí boj s chorobami, plísněmi, rozmary počasí i lipnicí. Kvalitní péče o trávník se samozřejmě neobejde bez sečení, vyčesávání, pískování, provzdušňování, zašlapávání a podobně,“ pokračuje.



První místo v kategorii trávník roku pro Slezský FC zároveň znamená i velký závazek. „Naším cílem je dlouhodobě s veškerou pečlivostí udržovat stav našich hracích ploch, do kterých město tolik investovalo – za což mu patří velký dík – na co možná nejvyšší úrovni. Gratulujeme všem oceněným a děkujeme za podporu. Ocenění je pro nás výzvou i motivací do další práce,“ uzavírá Jaroslav Rovňan.

Komentář organizace IOG k opavskému trávníku

„Všechny naměřené parametry na hrací ploše v Opavě jsou téměř ideální, jedinou bodovou ztrátou je naměřená průměrná vodopropustnost způsobena výraznými dešti v době měření. Hrací plochu řadíme do kategorie A – výborné TOP hřiště. Doporučujeme pokračovat v nastoleném trendu údržby, včetně používání moderních produktů a technologií.“






sdílet