Pochvala pro naše benjamínky! Podzim přípravek SFC očima trenérů

5. 1. 2022
Redakce

Opava – Podzimní část sezony za sebou mají také kluci z přípravek Slezského FC. Jak si vedly jednotlivé výběry hráčů ročníků narození 2011 – 2014? Na to jsme se zeptali trenérů těchto celků. Jak hodnotili uplynulý půlrok?

Mladší přípravka – U8 (ročník 2014)

Po přechodu z fotbalové školičky mají za sebou první měsíce v přípravce kluci ročníku 2014. Tým převzali trenéři Jan Doseděl, Roman Tománek a Václav Hájek.  Jaké jsou jejich dojmy a postřehy z prvních měsíců?

„Oproti školičce kluci začali trénovat častěji a čekalo na ně také větší množství zápasů. Kromě účasti v okresní soutěži mladší přípravky se naši kluci představili v celé řadě turnajů či trianglů, kde za zmínku stojí např. Vítek Cup, turnaj O pohár starostky Poruby, turnaj Valaška, MiniMorava v Bělotíně či turnaj v Brně.  Během podzimu přišlo na řadu také slezské derby s Baníkem, se kterým jsme se utkali hned čtyřikrát a vždycky šlo o parádní zápasy,“ popisuje kouč opavských benjamínků Jan Doseděl.

„Coby trenéři musíme kluky pochválit. Rychle se učí novým dovednostem, které se jim navíc daří přenášet z tréninku do hry, za což jsme nesmírně rádi. Velmi dobrá je také spolupráce s rodiči, což je v této věkové kategorii nesmírně důležité,“ uzavírá Doseděl.



Mladší přípravka – U9 (ročník 2013)

Kluci z ročníku 2013 vstoupili do své druhé sezony v přípravce a byla to pro ně v podstatě obnovená premiéra, když velkou část uplynulého ročníku vlivem pandemie koronaviru neabsolvovali. To umocnilo i nové složení realizačního týmu, když se trenéry týmu stali Tomáš Kramář a René Klement.  Cíl pro sezónu byl jasný: Hrát, hrát a hrát.

„V tom jsme nezaháleli a v průběhu podzimu jsme sehráli celou řadu utkání. Kluci předváděli své dovednosti v rámci okresní soutěže starší přípravky, kde naráželi zpravidla na starší soupeře a odehráli také řadu turnajů, kde poměřili své síly s nejlepšími týmy z regionu.  Za zmínku stojí Vítek Cup, série turnajů s názvem MiniMorava a turnaje v Havířově či Olomouci.  Mezi vrcholy podzimu pak patří povedená kvalifikace v Poháru mládeže, ve které si kluci vybojovali účast na jarním republikovém finále a turnaj ze série Minirepulbika v Praze, kde kluci narazili na přední české týmy,“ říká trenér opavské devítky Tomáš Kramář.

„Kluci za celý půlrok zaslouží velkou pochvalu. Postupně se zlepšují ve všech dovednostech a herních činnostech, a tak se již všichni těšíme na jarní část sezony, kde bychom rádi navázali na povedený podzim,“ dodává Kramář s úsměvem.



Starší přípravka – U10 (ročník 2012)

Nabitou podzimní část mají za sebou také hráči ročníku 2012 pod vedení trenérů Davida Chmela, Marka Elbla a Adama Černohorského. Ti o letních prázdninách absolvovali své první společné týmové soustředění, v rámci kterého se na čtyři dny vydali do nedalekého Háje ve Slezsku. Kluci si vyzkoušeli podobný režim, jako mají mnohdy profesionální fotbalisté. Povedenou součástí soustředění pak byla beseda s odchovanci Honzou Žídkem a Honzou Schaffartzikem, kteří klukům zpestřili nabitý program.

„V rámci podzimní části sezony poměřili kluci své fotbalové dovednosti v okresní soutěži starší přípravky, a především v řadě turnajů a miniturnajů proti předním moravským týmům, kde jsme narazili na opravdu výborné soupeře. Veškerý program jsme navíc plánovali tak, aby kluci odehráli co největší porci zápasových minut, což se nám v průběhu podzimu velmi osvědčilo,“ říká kouč David Chmel.

Stejně jako kamarádi z ročníku 2013 si navíc opavský výběr U10 povedenou hrou vybojovala účast na finálovém turnaji Poháru mládeže, které se uskuteční na jaře příštího roku. „Pochvalu za celou podzimní část zaslouží všichni kluci, speciálně bychom chtěli zmínit Honzu Chmela, Matyho Tomečka, Kevina Kubína a Igora Hertela, kteří patřili k našim nejvýraznějším hráčům,“ shodují se trenéři SFC U10.



Starší přípravka – U11 (ročník 2011)

„V závěru července tohoto roku jsme s mými trenérskými kolegy nově převzali do tříletého tréninkového cyklu kluky ročníku 2011. Vzhledem ke covidovým opatřením z minulé sezony byla priorita klukům vytvořit opravdu maximální servis hlavně v podobě zápasových minut a samozřejmě také kvalitních tréninkových jednotek,“ říká na úvod hlavní trenér jedenáctky Marcel Klajmon.

„V první řadě musím říci, že jsme převzali opravdu fotbalově šikovné kluky, za což patří dík především jejich bývalým trenérům Dušanu Harazimovi a Tomáši Kramářovi a hlavně Dominiku Havlíkovi, který má při případném skautingu a oslovení hráčů naprosto zásadní pozici. Zde věřím, že kluci své kvality v budoucnu potvrdí, jak svými individuálními výkony, tak především těmi týmovými v rámci SFC,“ přeje si.

„Vzhledem k tréninkovému či zápasovému procesu kluci naší jedenáctky již naprosto fungují v režimu mladších žáků, kdy se snažíme co nejvíce trénovat, nicméně stále v duchu učebního procesu, ideálních návyků, ovšem také již se zaměřením na některé kondiční složky. Zde nám pomáhá, že máme možnost účasti v okresní soutěži – fotbalově i výsledkově vcelku úspěšně – pro kategorii U13 v počtu 7+1, byť do téhle kategorie zdaleka ještě nespadáme,“ pokračuje Klajmon.

„A byť i letos nás nejen v tréninkovém procesu stále mnohokrát limitují daná opatření (karantény, izolace) proti onemocnění covid-19, myslím si, že přes 70 odtrénovaných tréninkových jednotek a odehrání celkově 2 300 zápasových minut v podobě různých turnajů, trianglů a jednotlivých utkání jsou pro kluky skvělou průpravou do budoucna,“ má jasno hlavní trenér výběru SFC U11.

„Každopádně musím zdůraznit a vyzdvihnout náš velký úspěch, kdy jsme začátkem září vyhráli skvěle obsazený přípravkový turnaj v Brně o 18 účastnících. Dále nás posouvají také naše pravidelná utkání s SK Slavia Praha, Slovanem Bratislava či FC Baník Ostrava v rámci série turnajů Minirepublika či přípraváky s 1. FC Slovácko,“ vypočítává Klajmon.


sdílet