Josef Dvorník o misi v dorostu SFC: U hráčů i trenérů chci vidět jasný progres

8. 1. 2022
Redakce

Opava – Na podzim převzal tým devatenáctky a coby vedoucí trenér SCM má pod sebou všechny dorostenecký týmy SFC. Jak ambiciózní kouč Josef Dvorník hodnotí podzimní část sezony? Co čeká od jara? A jak vnímá spolupráci se svými trenérskými parťáky?

Pepo, do SFC jste se vrátil loni na konci října. Stal jste se trenérem devatenáctky a šéftrenérem SCM. Jak hodnotíte podzimní část sezony?
Když jsem k devatenáctce přicházel, tým neměl ani bod a měl za sebou spoustu proher. Psychické nastavení hráčů bylo takové, že jim změna mohla pomoci, co se týče nastavení do tréninků a zápasů, jak už to ve fotbale bývá. Zkrátka přišel impuls. 

Postupem času, zhruba od zápasů v Českých Budějovicích a s Karvinou už se v našich utkáních ve větší míře objevovaly prvky, které si představuji. Náš nejvydařenější zápas byl ten na Slavii, i když jsme prohráli 1:2 gólem z 85. minuty.

I přes prohru jsem ale na klucích viděl vnitřní radost z toho, že až do konce utkání vzdorovali takovému soupeři a sahali po bodu. Myslím si, že to byl zlomový moment. To, že jsme trénovali ve vysoké intenzitě se začalo projevovat v zápasech. V tomto chceme pokračovat jak během přípravy, tak v jarní části sezony. 

A co říkáte na výkony dalších dorosteneckých celků SFC?
Osmnáctka byla s devatenáctkou do poloviny soutěže propojená v tréninkovém procesu, pak došlo k rozdělení a dle mého názoru je to lepší varianta. Co se týče výsledků, vždycky je co zlepšovat, ale dívám se na to optikou nejen výsledku, ale jak týmového, tak individuálního výkonu. Dle zisku bodů na tom byly nejlépe sedmnáctka a šestnáctka, tedy týmy, které se pohybovaly uprostřed tabulky.

Právě sedmnáctka působí stejně jako devatenáctka v celostátní dorostenecké soutěži a vedla si velmi dobře…
Bylo to dáno i kvalitními výkony individualit jako jsou Pepa Blatný a Vojta Hranoš. Tým sedmnáctky celkově působil kompaktně a odrazil se k dobrým výkonům. Hráči byli dobře fyzicky připraveni, což je nedílná součást výkonu. 

Zastavme se na chvíli u kondiční stránky hráčů…
Tu má u nás v SCM na starosti Martin Jendželovský společně s hlavními trenéry jednotlivých kategorií, navíc spolupracujeme také s kondičním trenérem áčka Míšou Hamplem. Ten má za sebou velkou praxi, vstřebává moderní trendy nejen z české ligy, ale má i přesah do zahraničí. Absolvoval řadu stáží, ze kterých při své práci čerpá a předává své poznatky trenérům. 

Jak se vám spolupracuje s vašimi trenérskými kolegy?
Myslím si, že v mikrotýmech jednotlivých kategorií to funguje perfektně. Kromě Drexiho (Davida Drexlera – pozn. red.) jsem všechny zdejší kluky znal už z dřívějška. Věděl jsem, co je to za trenéry a musím říct, že naše komunikace je perfektní. 

Během zimní přípravy a jara chceme vytvořit kompaktní tým a zvednout nároky nejen na hráče, ale i na trenéry jako takové, aby i servis pro hráče byl lepší a lepší. Některé věci jsou pro kluky nové, jiné už tady byly zažité. Tím, že vidím fotbal určitým způsobem a mám nároky, pro některé to zprvu může být složitější. Důležité ovšem je, že jsme naladěni na stejnou notu. Věřím, že to bude fungovat.

Lze očekávat změny v kádrech opavských dorosteneckých mužstev?
Co se týče dorosteneckých kategorií, jsou minimální. K žádným masivním změnám ani doplnění kádru asi nedojde. V těchto věkových kategoriích je to složitější hlavně co se týče logistiky, škol a podobně. 

Máme tady nějaké hráče na zkoušku, některé jsme po konzultaci s trenéry SCM a vedením v rámci kategorií posunuli. Do devatenáctky přechází Pepa Blatný, který podle mě splňuje fyzické parametry mužského fotbalu. Snad se s tím v celostátní dorostenecké lize popasuje dobře.

V týdnu jste zahájili zimní přípravu. Jak bude vypadat?
Tím, že se nám start soutěže posunul na 19. února, museli jsme některé věci poupravit, ale máme zhruba šest týdnů do prvního mistráku. Máme prostor na zdokonalení toho, co jsme si vyhodnotili, že bylo na podzim špatně. 

Měli bychom mít i krátká soustředění vzhledem školních povinností hráčů. Je třeba říct, že tady v Opavě máme kvalitní podmínky. Co se týče sportovišť, můžeme využít i malou umělku v areálu stadionu či halu. Chodíme i do nedaleké posilovny k Radimu Kramnému, na umělou trávu můžeme i do Chlebičova, což je pro nás celkově plně dostačující.

V rámci přípravných utkání narazíme jak na dorostenecké, tak mužské výběry. Cíleně to tak plánujeme, protože kluci z devatenáctky za půlroku či za rok přechází do mužské kategorie, a tak je potřeba, aby zažili konfrontaci s mužským fotbalem.

Jaké máte cíle pro jarní část sezony?
V úvodních kolech se chceme pokusit co nejvíce bodovat a vrátit se do přímého kontaktu s týmy, které hrají o záchranu. Důležité je pro nás samozřejmě dále pracovat na týmových a individuálních dovednostech, aby byl na hráčích jasně patrný progres.

SFC dlouhodobě sází na práci s mládeží. Dříve jste tady působil jako hráč, později i trenér a nyní „nově“ působíte u dorostu. Jak vnímáte opavskou cestu?
Opava je klub, který by podle mého názoru měl produkovat hráče do svého A-týmu. Je samozřejmě otázkou, kolik se jich pak uplatní. Musí tady být jasně daný směr. Záleží především na hráčích, jak budou hrát, ale zároveň je potřeba, aby měli možnost vidět, že si tady mohou, ať už první nebo druhou ligu zahrát.

Zkrátka, že ve Slezském FC najdou uplatnění, což při pohledu na soupisku druholigového áčka nyní stoprocentně platí. Ti nejtalentovanější hráči mají možnost trénovat i na individuálních trénincích a zlepšovat se. Propojení je teď určitým způsobem nastaveno, ale vždy je potřeba pracovat na zlepšení ve všech směrech napříč celým klubem.


sdílet