Slezský FC pomůže lidem z válkou zasažené Ukrajiny

26. 2. 2022
Redakce

Opava – Ve spolupráci s Diecézní charitou ostravsko - opavskou se klub rozhodl nabídnout ubytování uprchlíkům z Ukrajiny. Do pomoci se zapojují také partneři klubu.

V reakci na aktuální situaci na Ukrajině a vzhledem k tomu, že se nechceme schovávat pouze za prázdná slova, bez reálných činů, rozhodl se klub nabídnout ukrajinským občanům, kteří byli nuceni opustit své domovy, dočasné ubytování v prostorách Parkhotelu Opava. Ve spolupráci s pracovníky humanitární a rozvojové pomoci Diecézní charity ostravsko - opavské, tak bude tato možnost ubytování nabídnuta potřebným, zejména matkám s dětmi.

„V posledních dnech jsme svědky něčeho, co si naše generace už ani nedokázala představit. K humanitární pomoci se přihlásila spousta zemí, včetně České republiky a toto je náš způsob, kterým se chceme zapojit i my jako fotbalový klub. Z Ukrajiny utíkají před válkou zejména ženy a děti. Jsou tak odloučeni od svých rodin a blízkých a nemají jistotu, že je ještě někdy uvidí. To minimum, které pro ně můžeme udělat, je nabídnout jim bezpečné zázemí a střechu nad hlavou," uvedl předseda představenstva SFC Opava Zdeněk Viktorin.

„Další pomoc se budeme zajišťovat operativně na základě aktuální potřeby. Rád bych také poděkoval klubovým partnerům, kteří nám s organizací pomoci aktivně pomáhají," dodal Viktorin.

Ukrajina a její obyvatelé si zaslouží naši plnou pomoc a podporu. Děkujeme všem lidem, kteří se snaží pomáhat ukrajinským občanům, protože jakýkoli čin, jakákoli drobnost, může mít hluboký význam.

Charita pro Ukrajinu

Do pomoci Ukrajině se zapojila také Charita Česká republika, která ve spolupráci se svým dlouhodobým partnerem, Charitou Ukrajina, se v rámci bezprostřední pomoci obyvatelům Ukrajiny zasaženým válkou soustředí na zajištění základních potřeb, jako jsou voda, potraviny, hygienické potřeby či přístřeší. Součástí intervence je pak navíc i poskytnutí psychologické pomoci.

Již nyní je v zemi na 1,5 milionu vnitřně vysídlených lidí a jejich počet prudce stoupá. Další stovky tisíc lidí budou nuceny uprchnout a stejně jako ti, kteří zatím ve svých domovech zůstávají, potřebují pomoc se zajištěním základních životních potřeb.

Přispět na tyto aktivity můžete převodem vámi zvolené částky na sbírkový účet: 55660022/0800. Jako variabilní symbol je třeba zadat číslo 104.

Případně můžete využít tento QR kód.


Festival Slunovrat daruje 100 Kč z každé zakoupené vstupenky na pomoc potřebným

Od dnešního dne, tedy 26. února 2022, poputuje z každého prodaného lístku na červnový festival Slunovrat, sto korun na pomoc potřebným ve válkou sužované Ukrajině. Akce bude symbolicky ukončena 10. března, kdy si svět připomíná Evropský den památky obětem terorismu. Celý výtěžek bude odeslán na účet Charity České republiky, která bude finance dále distribuovat.

Bližší informace k prodeji vstupenek získáte zde.


sdílet