Slezský založil nadační fond. Pilotním projektem pomoc pro Přemečka.

18. 4. 2022
Redakce

Opava – V sobotu 23. dubna sehraje A-tým Slezského FC Opava své další domácí mistrovské utkání, když se na domácím stadionu utká s Příbramí. Nicméně tentokrát nepůjde jen o tři důležité body do ligové tabulky, ale o mnohem více.

Nadační fond Slezský Slezsku vznikl, aby pomáhal potřebným. Klub se dlouhodobě angažuje v oblasti společenské odpovědnosti a mnoha způsoby se snaží pomáhat ve svém okolí. Nově založený nadační fond by měl přispět k dalšímu rozšíření těchto aktivit. Zaměřeny by pak měly být, jak již název fondu napovídá, zejména na oblast Slezska.

„Mám velkou radost, že můžeme konečně veřejnosti oznámit založení nadačního fondu, které jsme připravovali několik měsíců. V tuto chvíli již jsou doladěny již téměř veškeré administrativní formality a můžeme se tak vrhnout do práce. Fotbal by měl spojovat a pomáhat tam, kde je třeba. Právě proto vznikl ve spolupráci fanoušků a klubu nový Nadační fond Slezský Slezsku, jehož primárním cílem je pomáhat lidem, kteří to opravdu potřebují. A to je více než samotná hra. Rád bych také tímto ještě poděkoval Vojtovi Královi, který pro nás navrhnul logo nadačního fondu a přiznám, že to s námi neměl vůbec jednoduché, protože jej měl hotové již zhruba půl roku nazpět a musel čekat, než se doladí ostatní věci,“ uvedl Filip Labuda, předseda správní rady nadačního fondu Slezský Slezsku.

„ Jedná se o logo charitativního projektu a tak jsem k němu i přistupoval. Kladl jsem důraz jak na jednoduchost, tak i na dynamiku. Prvotním motivem, který jsem použil bylo srdce, ale nechtěl jsem jej využít v tradiční podobě. Zároveň bylo samozřejmě důležité dostat do loga určitou symboliku a propojení s klubem. Proto je logo žlutomodré a obsahuje stejný počet pruhů (křídel), jako logo SFC. Do tvaru srdce pak byla zakomponována slezská orlice, tak aby byla jasně specifikována sounáležitost s našim krajem. Věřím, že se logo bude líbit a pomůže tam, kde je potřeba. Závěrem bych ještě rád poděkoval mému konzultačnímu týmu, se kterým jsem měl možnost probírat své podněty," okomentoval nové logo Vojtěch Král.

Ve správní radě nadačního fondu bude působit za klub Filip Labuda, poté Jan Žídek, jakožto zástupce hráčské kabiny a Radek Vajda, který bude zastupovat fanoušky. V dozorčí radě pak bude jakožto zástupce fanoušků působit Tomáš Hrubý, za klub pak budou v dozorčí radě Zdeněk Viktorin a Jaroslav Kolínek.

„Když mi přišla nabídka být součástí projektu Nadačního fondu Slezský Slezsku, tak jsem ani chvíli neváhal a s díky přijal. Už dlouhou dobu se podílím na různých dobročinných akcích a jsem moc rád, že budu součástí této nové nadace. Pomáhat potřebným mě ohromně naplňuje a jsem šťastný, když vidím radost v očích dětí a lidí, kterým se snažíme pomoci alespoň trošičku zlepšit jejich situaci. Každý kdo jen malou částí přispěje, zaslouží velké díky," uvedl Jan Žídek, kapitán SFC a člen správní rady nadačního fondu.

Pilotním projektem pomoc pro Přemečka

Díky propojení nově vzniklého nadačního fondu Slezský Slezsku s charitativním projektem Fotbalový anděl, vznikl nápad na pilotní akci, která se uskuteční právě při utkání s Příbramí. Hráči SFC odehrají celé toto utkání ve speciálně připravené sadě dresů. Tyto hrané a podepsané dresy hráčů, se budou postupně dražit během následujících dní na sociálních sítích projektu Fotbalový anděl. Navíc v den samotného utkání bude možno také přispět ve formě dobrovolného příspěvku do kasiček umístěných u stánků s občerstvením.

„Příběh malého Přemečka je inspirující pro nás všechny a ukazuje, že se dá postavit a bojovat i s takovou nepřízní osudu, jakou mu život připravil. Proto jsme velmi rád, že díky nápadu pana Václava Sigmunda, který je koordinátorem této akce, se podařilo spojit náš Nadační fond s projektem Fotbalový anděl a pomocí nás všech se podílet na jeho cestě za vytouženým uzdravením. Zároveň bychom také chtěli velice poděkovat našim partnerům, společnost ISOTRA a Simply You Pharmaceuticals (Clavin), kteří pro tyto účely odstoupili od svého práva na svá loga na zápasových dresech, právě na úkor pomoci dobré věci. Za to jim patří obrovské díky,“ uvedl Filip Labuda, předseda správní rady nadačního fondu Slezský Slezsku.

Výtěžek z této akce půjde částečně na pomoc šestiletého Přemečka z Uhlířova, který trpí spinální svalovou atrofií a jehož každodenní úsilí se posunout je finančně velice náročné. Přemek se navíc narodil jako naprosto zdravé miminko. Do 7. měsíce se vyvíjel jako zdravý kluk. Pásl koníčky, žvatlal, usmíval se, přetáčel se na bříško. Potom ale jako by zlenivěl. Později už jenom ležel na zádech, na bříško se přetočil jen vzácně, koníčky přestal pást úplně a napít se z lahve nedokázal. Přemek se tak, díky vlivu této nemoci, neobejde bez řady kompenzačních pomůcek. Některé z nich pojišťovny hradí, jiné hradí jen z části a některé nehradí vůbec.

Druhá část výtěžku poté poputuje na základní fungování neziskové organizace Fotbalový anděl, jehož jsme dlouholetým hrdým partnerem. Tento charitativní projekt pomohl nezištně již několika desítkám dětí po celé ČR a tímto malým skutkem bychom jim chtěli vrátit to, co oni dělají pro druhé. Navíc to byli právě oni, kteří navrhli pomoci zrovna malému Přemkovi.

Předání výtěžku a vydražených dresů proběhne před výkopem domácího utkání ve středu 11. května, kdy přivítáme Ústí nad Labem. Více o podrobnostech k samotnému předání se dozvíte před utkáním na stránkách a sociálních sítích klubu.

Jak pomoci?

Přispět na pomoc Přemečkovi můžete také libovolnou částkou na transparentní účet Nadačního fondu Slezský Slesku (účet bude transparentní během několika dní) pod variabilním symbolem 00001, zakoupením dražených předmětů či vhozením peněz do pokladničky ve fanshopu nebo u kasiček, které budou umístěny u stánků s občerstvením během celého zápasu.


Transparentní účet:
651751/5500
Variabilní symbol: 00001


sdílet