Josef Kružberský oslavil šedesátku

14. 6. 2013
Redakce

V pátek 14. června oslavila kulaté životní výročí významná postava historie opavského klubu. Před šedesáti lety se narodil bývalý opavský brankář a trenér Josef Kružberský.

Mezi gratulanty byl i Petr Žemlík, jenž na adresu dnešního oslavence řekl: „Pepa je člověk strašně milý a pracovitý, pro fotbal byl vždy zanícený. Potkal jsem ho v roce 1990 a naše vzájemná spolupráce byla fantastická. Přišel jsem do Opavy z jiného prostředí a on mi v tomto ohledu moc pomohl. Naše dvouletá spolupráce přerostla v přátelství, které trvá dodnes.“

Sekretář Slezského FC Josef Hellebrand dodal: „Josefa Kružberského si pamatuji jako brankáře, který byl i při své výšce mrštný jako kočka. A čeho si vážím nejvíce je to, že byl ohromně poctivý jako hráč i trenér.“

Odchovanec Dukly Praha Josef Kružberský přišel do Ostroje Opava už v roce 1974. „Vyhlédl si mě Evžen Hadamczik, který společně s Josefem Masopustem studoval v Praze trenérskou licenci. Původně jsem měl přijít na dvouletou zkoušku. Ta se ovšem protáhla na celých patnáct roků,“ řekl ke svému příchodu do Opavy Josef Kružberský.

Během hráčských let zažil šest změn trenérů a především postup do druhé v ligy v roce 1985. „Poté, co se Jiří Lindovský chytil v brance, tak jsem se zaměřil na trénování golmanů, což v klubu předtím nikdo nedělal. Vycházeli jsme z videokazety trenéra Schmuckera z Baníku, uzpůsobili jsme si to a použivali to zde,“ zavzpomínal Josef Kružberský.

V roce 1989 ukončil své působení v A-týmu a následně rok chytal za B-tým a pokračoval v trénování brankářů. Po příchodu Petra Žemlíka do Opavy se stal asistentem trenéra a byl u umístění na 2. příčce v druhé nejvyšší soutěži v roce 1992. „Vyzkoušel jsem si práci, která byla dost odlišná, a zjistil jsem, že více mě bavila práce s mladými kluky a trénování brankářů,“ poznamenal čerstvý šedesátník.

„Po konci u áčka jsem se věnoval už jen brankářům, ale poté jsem přešel do zaměstnání a především ze zdravotních důvodů jsem své působení ve fotbale ukončil. Samozřejmě mi to chybělo, ale zdraví člověk neporučí. Potom se lékařům podařilo mi pomoct tak, že se nyní věnuji kolu, turistice, lyžování, s manželkou jsem poznali jachting, takže objevuju nové světy. Fotbal už nyní víceméně sleduju jen z dálky. Na působení v Ostroji Opava vždy vzpomínám velmi rád, byla to pro mě obrovská zkušenost a strávil jsem tu krásné roky,“ dodal Josef Kružberský.

Svému bývalému trenérovi poblahopřál také současný trenér opavských brankářů Michal Kosmál, který řekl: „Josef Kružberský mě trénoval v žácích a dorostu, nahlédl jsem pod ním také do mužské kategorie. Je to pro mě příklad toho, kdy potkáte v pravý čas pravého člověka, a to jak po sportovní, tak i lidské stránce.“

Slezský FC Opava přeje Josefu Kružberskému k šedesátým narozeninám mnoho štěstí, zdraví a spokojenosti.

Fotografie z opavské kariéry Josefa Kružberského

Sezóna 1974-75

Týmová fotografie z ročníku 1974-75, kdy Josef Kružberský přišel do Ostroje Opava.

stojící: Hadamczik (trenér), Heider, Swiech, Dundr, Skoumal, Macháček, Pivovarský, Janků (masér), Metelka, Čuda, Větrovec (asistent)
v podřepu: Drastík, J. Knopp, Lopatka, Beinhauer, Kružberský, Peterek, Hartoš, Z. Knopp

Sezóna 1975-76

Josef Kružberský v akci před útočníkem Slezanu Frýdek-Místek.

Sezóna 1983-84

Týmová fotografie z ročníku 1983-84 pod vedením ambiciózního trenéra Aloise Sommra.

horní řada: Komárek, Baránek, Břenek, Chocholáček, Josefus, Poštulka, Šafránek
prostřední řada: Kružberský, Otoupalík, Hruška, Zimmermann, Kuča, Kašný, Nestroj
spodní řada: Z. Knopp (asistent), Bobčík, J. Knopp, Janků (masér), Pardy, Rychtár, Sommer (trenér)

Sezóna 1990-91

Josef Kružberský v nové roli asistenta trenéra Žemlíka.

horní řada: Lindovský, Pluschke, Kořistka, Farský, Gróff, Studeník, Hadaščok, Vrba, Axmann
prostřední řada: Tábor (předseda), Panáč, A. Bedrich, Linda, Kamrád, Barteska, Bartošík (vedoucí)
spodní řada: Gurecký, Poštulka, Mir. Bedrich, Kružberský (asistent), Janků (masér), Žemlík (trenér), Kmínek, Mar. Bedrich, Komárek


sdílet