David Vavruška je správným mužem pro SFC

11. 9. 2012
Redakce

Daniel Kutty: Šéftrenér Slezského FC se v rozhovoru pro klubový web vyjádřil ke jmenování nového trenéra i dalším tématům.

Opavští se ve Zlíně prezentovali výrazně lépe než v předchozích zápasech. Viděl jste v tom výkonu rukopis nového trenéra?
Ta doba pro zapracování nových prvků byla krátká, ale myslím si, že filozofie trenéra Vavrušky ve Zlíně znát byla. Kluci fotbal hrát umějí, byli však psychicky na dně. Tuto stránku trenér výrazně zlepšil, přišel se svým novým přístupem a změna byla hned patrná. Vše má ale svůj vývoj, a proto je na nějaké hlubší analýzy příliš brzy. Představte příznivcům klubu Davida Vavrušku po sportovní stránce.

Proč se vedení rozhodlo právě pro něj?
Když se během procesu výběru trenéra objevilo toto nové jméno, stal se pro nás David Vavruška jasnou volbou. Líbí se mi jeho pojetí a celkový přístup k fotbalu. Především je důležité, že umí pracovat s mladými hráči. V této oblasti má cenné zkušenosti, působil mimo jiné jako šéftrenér sportovního centra mládeže v Teplicích. Roli hrálo také to, jak se pod jeho vedením prezentovala Příbram v první lize. Vyhodnotili jsme ho jako správného muže pro náš klub a řekli jsme si, že se jej musíme pokusit získat. Vyhovuje nám, že tento trenér vyznává ofenzivní pojetí hry. Byl to jeden z aspektů, o nichž jsme se bavili v minulé sezóně, kdy jsme před domácími fanoušky zbytečně ztráceli body a předváděná hra nebyla podle našich představ. V tomto ohledu má trenér Vavruška hodně co nabídnout.

Co říkáte na změny v sestavě, které trenér pro zápas se Zlínem provedl?
Trenér se s týmem seznamuje, o hráčích se bavíme, probíráme různé alternativy, ale samozřejmě konečné rozhodnutí je vždy pouze na něm. V SFC fungujeme na principu, že sestava je plně v kompetenci trenéra, který je zodpovědný za výsledkovou stránku A-týmu. Do Davida Vavrušky jsme vložili důvěru, necháme ho v klidu pracovat s týmem a věříme, že právě tato forma spolupráce je tím receptem na úspěch.

Jak probíhala jednání o složení realizačního týmu?
Trenér žádné zvláštní požadavky neměl a souhlasil s tím, že oba asistenti budou v realizačním týmu pokračovat. Chtěli jsme, ať je tu určitá kontinuita. Asistenti jsou cennými členy týmu a předávají novému trenérovi hodnotné informace. Důležité je pro nás také propojení s B-týmem. To zajišťuje Jarda Kolínek, který je v začátcích své trenérské kariéry a ten potenciál v něm je zřetelný. Je to člověk, který umí hráče nabudit a spoustu věcí jim vysvětlit. Příští rok se otevírá studium profesionální licence, která je podle svazových regulí nutná k trenérskému působení ve druhé lize, a my Jardu Kolínka podporujeme v rozhodnutí ji vystudovat.

Jak hodnotíte výsledky B-týmu?
Daleko důležitější než výsledky je zapracovávání hráčů. V B-týmu dostávají šanci hráči, kteří vyjdou z dorostu, a pod vedením trenéra Kolínka získávají cenné zkušenosti v těžkých zápasech. Je to pro hráče prostor, v němž mají šanci přesvědčit o svých kvalitách. Může to pro ně být odrazový můstek do druholigového kádru. B-tým samozřejmě podrobně sledujeme, já se snažím být na každém utkání. Zápasy sledují členové realizačního týmu áčka, a to buď osobně, nebo ze záznamu DVD. Je pro nás důležité, aby trenér situaci podrobně znal.

Jaká je situace u mládežnických týmů?
V létě jsme do klubu přivedli Vladimíra Skalbu s tím, aby se naše práce s mládeží zkvalitnila. Na jeho práci v roli koordinátora mládeže je nutné nahlížet z dlouhodobého hlediska. Trenér Skalba byl v tomto týdnu navíc pověřen vedením týmu U19, má mou plnou podporu a myslím si, že bude fér počkat na to, jaké budou výsledky jeho práce. Tuto změnu ve fungování mládežnického úseku si potom důkladně vyhodnotíme. Díky zázemí, infrastruktuře a trenérskému obsazení jsme v první desítce klubů mající status Sportovního centra mládeže (SCM) v rámci celé České Republiky. Kvalitním zázemím a infrastrukturou disponujeme díky Statutárnímu městu Opava, co se týká trenérského obsazení, není jednoduché tyto pozice obsadit, neboť v letošním roce stále ještě přetrvává požadavek svazu mít na těchto postech trenéry s nejvyšší trenérskou kvalifikací. Zároveň se trenéři musí ztotožnit se sportovní koncepcí klubu.

Jako šéftrenér máte v klubu na starosti přestupy. Můžeme v této oblasti čekat nějaké novinky?
Přestupní období pro profesionální fotbalisty u nás končí 22. září. S ohledem na výsledky v úvodu ročníku nelze vyloučit další odchody nebo příchody. Příliš konkrétní ale samozřejmě být nemůžu.

Můžete tedy alespoň objasnit situaci ohledně Vladimíra Coufala?
Vladimír Coufal šel nejprve na testy do Sparty, kde neuspěl. Poté se ozval Liberec, hráč projevil zájem odejít a začalo jednání mezi kluby. Objevil se ovšem problém s kolenem, kvůli němuž hráč neprošel zdravotní prohlídkou. Tento problém přetrvává dodnes a hráč rehabilituje v Liberci. Do konce týdne by měla proběhnout další zdravotní prohlídka a pokud bude úspěšná, tak bude tento přestup dokončen.


sdílet