Alois Skácel: Přípravu kluci zvládli dobře, charakter týmu ukáže až liga

20. 2. 2014
Redakce | FOTO: FASTAV Zlín

O P A V A – Ve Slezském FC po neúspěšném podzimu skončil coby kouč devatenáctky Vladimír Skalba a nahradil jej fotbalový odborník <b>Alois Skácel</b>. Čtyřiapadesátiletý trenér má zkušenosti na rozdávání. Dlouho trénoval ve Zlíně, a to i druholigový výběr mužů. Působil v reprezentační devatenáctce a naposledy pracoval jako sportovní ředitel ševců. Nyní má za úkol zachránit opavský starší dorost v nejvyšší soutěži.

Ve Zlíně jste trénoval áčko, dělal sportovního ředitele, působil i v reprezentaci a nyní jste v Opavě, kde se budete bít o záchranu se starším dorostem. Jak jste se tady ocitl?

Dlouho jsem dělal šéftrenéra mládeže a lákalo mě spojení s osobnostmi Aloisem Grussmannem a Janem Baránkem. Je pravda, že postavení devatenáctky není zrovna růžové, ale stát se může cokoliv. Fotbal je, jak já říkám, všude stejně kulatý. Ve Zlíně, v Opavě i v reprezentaci.

Měl jste i jiné nabídky?

Kromě Opavy jsem měl i dvě jiné nabídky, ale mé rozhodnutí ovlivnily hlavně dvě osoby. Generální manažer Alois Grussmann a trenér Jan Baránek, se kterými se dobře znám. Když mi zavolali, neváhal jsem.

Kromě mládežnických kategorií jste trénoval i muže v druholigovém Zlíně. Jaký je rozdíl mezi mužským a mládežnickým fotbalem v pozici trenéra?

Hlavní rozdíl je v tom, že prací v mládeži vychováváte hráče. Musí to být o koncepční práci a její horizont je dlouhodobý. Snažíte se vypěstovat fotbalisty pro profesionální fotbal, respektive pro vlastní A-tým. Cílem je co největší produkce hráčů do velkého fotbalu a třeba i do reprezentace. Je ale jasné, že ne všichni mezi profesionály prorazí.

Naopak v mužském fotbale se primárně vyžadují výsledky, na které se klade největší důraz.

Podzim se opavské devatenáctce nepovedl. Půjde ještě dohnat velká bodová ztráta na záchranu?

Příčiny špatného podzimu jsou na delší rozbor. Teď k záchraně: Možné je všechno, ale nechci to brát tak, že s mou osobou přišel do Opavy stavitel fotbalu. Soutěž je dlouhá, čeká nás devatenáct utkání a případně další dva barážové zápasy.

Je to jen a jen na nás. Na tom, jak budou kluci schopni bojovat. Bez tvrdé dřiny a kvalitní individuální přípravy každého jedince z týmu to ale nepůjde. Někteří kluci navíc v dorostu letos končí a musí si uvědomit, že na sobě musí pořád makat, aby se prosadili do profi fotbalu. Ti horší logicky skončí v nižších soutěžích.

Nutno dodat, že klub vytváří pro mládež výborné podmínky. Jak pro hráče, tak i pro trenéry.

Přibyly do kabiny staršího dorostu v zimní přestávce nové tváře anebo kádr zůstane stejný jako na podzim?

Tým budeme stavět na hráčích, kteří tady byli i na podzim. Měli jsme zájem o kluky z vedlejšího Hlučína, ale asi tam mají dobrou partu, takže se rozhodli zůstat. Co se týče hráčských přesunů, dobrý vztah jsme navázali s ostravským Baníkem. Je to ale otevřené, uvidíme, jak to bude vypadat.

Mezi Opavou a Baníkem panuje velká rivalita. Nemáte obavy, jak Opavští přijmou v kabině kluky z Baníku?

Při jednáních s ostravským trenérem jsem žádnou rivalitu necítil, spíš ochotu navzájem si pomoci. Co se týká kluků, buď na to ten chlapec má, nebo ne. Nezáleží na tom, jestli je z Opavy nebo Ostravy. Hrát budou ti, kteří budou nejlépe připraveni.

Co vám ukázala zimní příprava, v čem se musí devatenáctka zlepšit?

Zlepšovat se dá všechno, ale k tomu je třeba mít pracovitý tým. Čeká nás devatenáct zápasů a záleží na klucích, jak jsou schopni se zlepšovat. Jestli mají charakter vítězných typů, a jak budou bojovat o zachování první dorostenecké ligy pro Opavu. V posledních letech se tady nejvyšší dorostenecká soutěž několikrát zachraňovala, což není úplně košer.

Kdybyste měl vyjmenovat tři atributy, které musí mít opavský tým, aby zachránil nejvyšší soutěž, jaké by to byly?

Důležitá bude pracovitost, disciplína, hra každého hráče a jeho přístup. Charakter mužstva ale ukážou až mistrovská utkání. Nyní mohu říci jen to, že přípravu zvládli kluci velmi dobře.

Oporu by Opava mohla nalézt také v brankáři Lukáši Godulovi, který v úvodu podzimní části figuroval jako jednička A-mužstva. Využijete jeho služeb?

Pro Lukáše je dobře, že už nastupoval za áčko. Pak jej ale začaly trápit zdravotní problémy. Jeho výhoda bude, že se může rozchytat v dorosteneckých mistrovských zápasech. Na jeho zkušenosti spoléháme. Mohl by naší záchraně pomoct, ale jak se nakonec projeví, nám ukáže až liga.

Jarní los vám na úvod přidělil silnou Spartu, která na podzim skončila třetí, takže vás nečeká nic lehkého. Na druhou stranu, kluci se na ni budou chtít vytáhnout…

Je to pouze o hlavách hráčů. Pro mě v soupeři není rozdíl. Ať už hrajeme třeba proti Frýdku-Místku nebo Spartě, záleží na každém hráči. Nyní měli po dobu sedmi týdnů veškeré podmínky, aby se na záchranu dobře připravili. Jak na tom každý z nich doopravdy je, ukáže až soutěž.

První jarní zápas čeká na starší dorost Slezského FC v sobotu 22. února od 11:00 s pražskou Spartou. Hrát se bude na umělce v Opavě-Kylešovicích.

Rozlosování soutěže naleznete pod tímto odkazem.


sdílet