Sezona je tu! Slezský FC čeká ostrý start, derby ve Frýdku-Místku

1. 8. 2014
Redakce

O P A V A - Fotbalová národní liga startuje a opavští fotbalisté jsou u toho! Mužstvo Slezského FC projde v úvodním kole nového ročníku ostrým testem v podobě derby na horké půdě Frýdku-Místku. Novou sezonu rozehraje Opava na frýdecko-místeckém stadionu Stovky v <b>sobotu 2. srpna od 17 hodin</b> a dá se očekávat bouřlivá atmosféra.

„Máme před sebou první kolo sezony a hned na hřišti soupeře. Naštěstí hrajeme ve Frýdku-Místku, což je pro nás lepší, než kdybychom začínali třeba v dalekém Mostu anebo v Sokolově. Čekám otevřený zápas s výbornou atmosférou. K ní určitě přispějí také naši fanoušci,“ byl si jist trenér Slezského FC Jan Baránek.

Základní sestava se oproti jedenáctce, která se představila v pohárovém utkání v Novém Jičíně, mnoho lišit nebude. „Ještě nevíme, zda v sestavě uděláme nějaké změny. Je možné, že ano, ale o nic dramatického nepůjde,“ potvrdil před pátečním odpoledním tréninkem opavský kouč s tím, že všichni hráči jsou zdravotně v pořádku. Tedy až na mladého Radka Němce, jehož do hry nepustí výron kotníku.

Soupeř ve zkratce – MFK Frýdek-Místek
Rok založení: 1921 MFK Frýdek-Místek
Stadion: Stovky (kapacita 12 400 diváků)
Klubové barvy: modrá a bílá
Trenér: Vladimír Goffa Posledních pět let:
2009/10 - MSFL (4. místo)
2010/11 - MSFL (3. místo)
2011/12 - MSFL (2. místo)
2012/13 - MSFL (2. místo)
2013/14 - FN liga (14. místo)
Největší úspěchy: Účast v 1. Československé fotbalové lize (1976/77)
Oficiální web: www.mfkfm.cz

Pojďme si nyní představit sobotního soupeře Opavy, mužstvo Frýdku-Místku. To se loni po dlouhých třinácti letech působení převážně v MSFL vrátilo do druhé nejvyšší soutěže, a nutno dodat, že ve velkém stylu.

Vždyť po prvních třech kolech Valcíři vévodili celé Fotbalové národní lize a ve městě rozpoutali hotovou fotbalovou horečku. Postupem času však šly výkony mužstva ze Stovek dolů a v konečném účtování z toho byla čtrnáctá příčka. Hlavní cíl - záchrana – byl však relativně v klidu splněn.

Přes léto prošel frýdecko-místecký fotbal řadou změn. Po třech sezonách u týmu skončil kouč Milan Duhan, jenž v klubu plnil i roli sportovního ředitele. Náhradu našlo vedení ve zkušeném slovenském stratégovi Vladimíru Goffovi. Toho čeká ve Frýdku-Místku premiérové angažmá v českém fotbale.

Delegace rozhodčích

  • Hlavní: Zbyněk Proske
  • Pomezní: Stanislav Pochylý
  • Pomezní: Petr Caletka
  • Delegát: Ivo Chytil

Jeho asistentem zůstává Karel Orel, bývalý kapitán opavského Kaučuku, pro kterého bude sobotní duel jistě pikantní záležitostí, stejně jako pro frýdecké hráče s opavskou minulostí Jana Žídka či Martina Uvíru.

Velké změny postihly i složení hráčského kádru. Lipinu opustilo osm fotbalistů. Za největší ztrátu se dá považovat odchod nejlepšího střelce týmu v loňské sezoně Hynka Prokeše. Střelec devíti branek, který ještě nedávno působil v Opavě, přestoupil do prvoligového Hradce Králové.

Do ostravského Baníku se navíc vrátil mladý forvard Jan Staško, jenž bude v novém ročníku hostovat ve slovenské Ružiné. Dres Valcířů už nebude oblékat také bývalý stoper Slezského FC Petr Cigánek. Toho fotbalový osud zavál do Nového Jičína.

Hráči samozřejmě putovali i opačným směrem. Nahradit góly Prokeše by měl střelec Tomáš Gavlák, který přišel na hostování z Třince, a Dušan Uškovič z Hradce Králové. Defenzivu by měl pomoct vyztužit dvacetiletý slovenský obránce Pavol Ilko, jenž se do Frýdku-Místku přestěhoval z pražské Dukly.

Další slovenskou posilou je zkušený záložník Martin Ďurica ze Senice. Třiatřicetiletý fotbalista získal na Slovensku čtyři mistrovské tituly a pětkrát oblékl dokonce reprezentační dres. Střed zálohy doplnil ještě jednadvacetiletý Slovák Lukáš Ďuriška. Ten loňskou sezonu strávil v Trenčíně. Fotbal už ale okusil i v Holandsku a na Maltě.

V soutěžním utkání se kluby naposledy potkaly před více než třemi lety, konkrétně 18. června 2011. Tehdy se v opavských Městských sadech odehrálo 30. kolo MSFL a Slezský FC slavil návrat do druhé ligy. Samotný duel skončil remízou 1:1 a zajímavostí je, že z aktuálního kádru Opavy si na něj pamatují jen brankář Josef Květon s útočníkem Martinem Neubertem. Posledně jmenovaný ve Frýdku-Místku před dvěma lety hostoval stejně jako dříve i Jan Schaffartzik.

Úvodní kolo Fotbalové národní ligy má na stadionu ve Stovkách výkop v sobotu 2. srpna od 17 hodin.

Organizační informace pro fanoušky

„Zápas bude mít přísná bezpečnostní opatření, proto prosíme fanoušky, aby přišli na stadion s předstihem, aby se netvořily u pokladen fronty. Hosté budou mít svůj vlastní sektor, a to pod světelnou tabulí. Brány stadionu otevřeme již v 15 hodin,“ řekl pro klubový web Frýdku-Místku předseda představenstva frýdeckého klubu Radomír Myška.

V případě cestování vlakem doporučujeme vystoupit ve stanici Lískovec u Frýdku, odkud je to na stadión Stovky pěšky pohodlnější a blíže (cca 15 minut), než z hlavního nádraží. Na stadionu je současně zajištěno u sektoru hostí již od 15 hod. kompletní občerstvení, čímž jsme se přizpůsobili jízdnímu řádu a zahájení samotného utkání.

Zdroj: www.mfkfm.cz

Stadion na mapě


sdílet