SFC doma poprvé na jaře vyhrál, vydřené tři body trefil Smola

13. 3. 2021
Redakce | FOTO: Deník / Petr Widenka
Slezský FC Opava
1:0 (1:0)
FK Pardubice

Statistiky

Branka: 45+6. z pen. Smola.
Rozhodčí: Zelinka – Dresler, Dohnálek – Machálek (video).
ŽK: Žídek, Nešický, Hellebrand – Čelůstka.
ČK: 45.+4 Cadu (Pardubice).

Slezský FC Opava

Digaňa – Didiba, Kulhánek, Žídek (46. Březina) – Harazim (70. Mondek), Nešický, Řezníček (80. Hellebrand), Tiéhi, Helešic - Smola (70. Dedič), Čvančara (84. Rataj). Trenéři: Radoslav Kováč, Alois Skácel.

FK Pardubice

Boháč (29. Letáček) – Cadu, Čihák, Toml, Čelůstka – Jeřábek (61. Huf) – Tischler, Hlavatý, Solil (84. Pfeifer), Ewerton (46. Prosek) – Černý (46. Kostka). Trenér: Jaroslav Novotný.

Opava – Jiskra naděje! Fotbalisté Slezského FC vyválčili z existenčního duelu s Pardubicemi důležité tři body, díky kterým se vrací do boje o záchranu. Jediný brankový moment se odehrál na konci prvního poločasu, kdy byl ve vápně faulován Žídek, pardubický zadák Cadu navíc putoval pod sprchy. Nařízenou penaltu proměnil Tomáš Smola a zařídil výhru Opavy.

Opavský trenér Radoslav Kováč udělal v sestavě oproti duelu v Teplicích hned pět změn, do základní jedenáctky se vrátili po karetním trestu Didiba s Tiéhim, v brance pak Viléma Fendricha nahradil Tomáš Digaňa.

V úvodních deseti minutách jako by se oba týmy rozkoukávaly, k vidění bylo poměrně hodně nepřesností na obou stranách. První větší vzrušení přinesla až jedenáctá minuta. Na hraně šestnáctky se k zakončení dostal Ewerton, naštěstí ale svou přízemní střelu poslal těsně vedle pravé tyče Opavy. Za dalších deset minut měli hosté druhou příležitost. Kulhánek podskočil ve vápně míč, čehož mohl využít Solil, v dobré příležitosti jej ovšem vychytal Digaňa.

Velmi důležitým momentem se ukázala býti pětadvacátá minuta. Po nákopu za obranu se sám na branku řítil Čvančara. Míč si jedním dotekem posunul a poté se snažil Boháče lobovat. Pardubický brankář jej sice vychytal, jenže jen za cenu vlastního zranění. Do branky tak musel jeho kolega Jiří Letáček.

Po půlhodině hry Pardubičtí vyzkoušeli spolupráci Brazilců Ewertona a Cadua, druhý jmenovaný šajtlí zamířil nepřesně. Největší vzrušení přineslo posledních pět minut první půle. Nejprve Letáčkovi propadl centr, čehož Opava využít nedokázala. O minutu později nevyřešil dobře únik Čvančara. Mrzet to však Opavské moc nemrzelo. Ve 45. minutě se totiž do vápna vřítil kapitán Žídek, kterého Cadu zastavil jen vysokou nohou. Výsledkem byla spousta krve ve tváři Žídka, červená pro pardubického zadáka a penalta, kterou proměnil Tomáš Smola. Opavští tak po první půli mohli do kabin odcházet spokojenější.

Po změně stran se toho v prvních patnácti minutách příliš nedělo. Žlutomodří svého soupeře na dostřel nepouštěli, Východočeši ovšem zahrozili po odehrané hodině. Na centr z levé strany naskakoval na přední tyči Kostka, naštěstí pro domácí ovšem na míč nedosáhl. O chvíli později mohl na druhé straně udeřit Řezníček, proti opavskému záložníkovi však dobře vyběhl Letáček.

Pardubice v závěru zápasu svůj tlak stupňovaly. Pořádně zahrozily v 79. minutě. Na Čelůstkův centr z pravé strany si naskočil jeden z plejerů v červenobílém, i tento moment ale Opavští přežili. Poslední možnost ke srovnání měli Pardubičtí ve třetí minutě nastavení, poslední střelu utkání ale Pfeifer vyslal nad Digaňovu svatyni. Slezský FC Opava se tak díky tříbodové výhře přiblížil nesestupovým vodám na čtyři body.

sdílet