Očima trenéra: Alois Skácel po derby s Baníkem

10. 4. 2021
Redakce
FC Baník Ostrava
3:0
Slezský FC Opava

Statistiky

Branky: 14 a 19. Zajíc, 57. D. Buchta.
Rozhodčí: Hrubeš – Kotalík, Pečenka.
ŽK: Jánoš – Mondek, Tiéhi, Juřena.

FC Baník Ostrava

Laštůvka – Juroška (78. Holzer), Svozil, Stronati, Fleišman – Jánoš (78. Pokorný), Kaloč – de Azevedo (54. D. Buchta), Tetour (68. Kuzmanovič), Ndefe – Zajíc (68. O. Šašinka). Trenéři: Ondřej Smetana a Václav Daněk.

Slezský FC Opava

Fendrich – Kulhánek, Schaffartzik (46. Večerka), Didiba – Tiéhi – Hrabina, Holík (78. Š. Harazim), Nešický, Helešic (85. Řezníček) – Juřena (46. Smola), Mondek (46. Rataj). Trenéři: Radoslav Kováč a Alois Skácel.

Ostrava – Slezský FC derby na půdě ostravského rivala nezvládl – prohrál rozdílem tří branek a zapsal třetí porážku v řadě. Jak utkání hodnotil opavský kouč Alois Skácel?

Ostravští poprvé zahrozili ve 13. minutě. Zajíc si při svém sólu dokázal obejít i Fendricha a poslal míč do prázdné branky, radost mu ovšem sebral zdvižený praporek pomezního rozhodčího, jenž signalizoval ofsajd. Hosté nevzali varování vážně a o minutu později už skutečně prohrávali. Tomáš Zajíc se elegantně zbavil v pokutovém území protihráčů, zasekl si balon na pravačku a zakroutil jej ke vzdálenější tyči Fendrichovy brány.

Ve 25. minutě přehodil Kaloč z pravé strany vybíhajícího Fendricha, toho ale na brankové čáře zastoupil Schaffartzik. O čtyři minuty později už se skóre měnilo. Rozhozenou opavskou obranu potrestal znovu Tomáš Zajíc, jenž nasadil brankáři kličku a zakončoval neomylně do odkryté klece.

Před druhým poločasem provedl trenér Kováč hned tři změny v sestavy. Oživit útok měli Smola s Ratajem, šanci dostal rovněž Večerka. A jak se záhy ukázalo, nebyl to špatný tah. Už po pěti minutách předložil Smola míč Holíkovi, který z levé strany vápna ostravskou obranu nepropálil. Vzápětí se v gólové pozici zjevil sám holohlavý útočník, jeho prudkou ránu ale zlikvidoval gólman Laštůvka.

A souboj mezi Smolou a Laštůvkou se jen o několik desítek vteřin uskutečnil podruhé. Po centru z levé strany hlavičkoval opavský forvard z malého vápna, radost z gólu mu však znovu sebral domácí muž v rukavicích.

A tak měly Opavu zahozené příležitosti velmi rychle mrzet. Krátce před hodinou hry napřáhl ke střele o břevno David Buchta a zkoumalo se video. Míč nakonec podle názoru rozhodčích skončil po odrazu od brankové konstrukce celým objemem za čárou, a ve Vítkovicích se tak potřetí měnilo skóre.

Následně tempo hry trochu opadlo, o výsledku bylo víceméně rozhodnuto. Až v závěrečné desetiminutovce se po dvou centrech tlačil do zakončení hlavou Smola, gólově se ale prosadit nedokázal.

V 86. minutě rozehrával ex-opavský kapitán Nemanja Kuzmanovič přímý kop a orazítkoval svou střelou břevno. Stejný hráč si jen o chvíli později vynutil faul, po němž rozehrával Baník další standardku. Fleišmanův centr dolétl do skrumáže, z níž zamířil kousek vedle levé tyče. Po rohovém kopu ještě hlavičkoval Stronati, jeho nedůrazný pokus se ale do branky nevešel.

Opava tak i podruhé v sezoně prohrála derby s Ostravou a v tabulce zůstává na předposlední sedmnácté pozici. Další utkání čeká SFC příští sobotu na půdě Mladé Boleslavi.

sdílet