Lasák po premiéře v nejvyšší soutěži: Zápas jsem si užil

15. 5. 2021
Redakce | FOTO: Deník / Petr Widenka
Slezský FC Opava
1:2 (0:1)
SK Sigma MŽ Olomouc

Statistiky

Branky: 71. Holík – 29. Zifčák, 83. Chytil.
Rozhodčí: Klíma – Caletka, Antoníček – Dorušák (video).
ŽK: Helešic – Látal, Assoubre, Fiala.
ČK: 36. Hrabina (Opava).

Slezský FC Opava

Lasák – Březina (69. Rychlý), Hnaníček, Kulhánek, Hrabina – Večerka – Mondek (69. Kramář), Nešický (58. Darmovzal), Hellebrand (69. Lukáš Holík), Helešic – Dedič (58. Juřena). Trenéři: Radoslav Kováč a Alois Skácel.

SK Sigma MŽ Olomouc

Macík – Látal, Beneš, Štěrba, Vepřek (17. Sladký) (79. Assoubre) – Breite, Slaměna (61. Chytil) – Zahradníček (79. Fiala), Daněk, P. González – Zifčák (61. Hála). Trenér: Radoslav Látal.

Opava – Odchovanec Slezského FC Kryštof Lasák se ve 24 letech dočkal premiéry v nejvyšší soutěži, a i když prohře se Sigmou 1:2 nezabránil, proti olomouckému soupeři předvedl řadu velmi dobrých zákroků.

Úvod zápasu byl oboustranně opatrný. Zahradníček střílel v 8. minutě z pravé strany do boční sítě. Na protějším konci hřiště zaměstnal Macíka v závěru úvodní dvacetiminutovky střelou zpoza šestnáctky Nešický. Bezmála dvoumetrový olomoucký „čahoun“ byl připraven. Skóre se poprvé měnilo po půlhodině hry. Z levé strany odcentroval do šestnáctky Látal. Zahradníčkovo zakončení ještě ligový debutant Lasák vyrazil, na pohotovou dorážku Pavla Zifčáka už byl ale krátký.

Další velká komplikace zasáhla Opavu deset minut před pauzou. Hrabina, jenž v utkání navlékl kapitánskou pásku, srazil těsně před hranicí šestnáctky k zemi rozběhnutého Latála a vykoledoval si červenou kartu. Další trest mohl přijít vzápětí, Zahradníčkův projektil levačkou z vrcholku pokutového území, ale Lasák bravurně vyrazil na roh.

V 54. minutě chybovali Slezané v rozehrávce. Hnaníčkovu přihrávku na Nešického vystihl Breite. Míč si posunul k hranici velkého čtverce, odkud vypálil po zemi kousek vedle levé tyče.

Dvacet minut před koncem učinilo domácí trenérské duo Kováč – Skácel hned trojité střídání a jen za několik desítek vteřin sklízelo ovoce. Nejprve ještě musel Lasák likvidovat Daňkovu levačku na roh, z následného protiútoku ale přišlo vyrovnání. Juřenova střela byla zblokována k volnému Lukáši Holíkovi, který se z dorážky nemýlil.

V 80. minutě mohlo být v Opavě ještě veseleji. Další rychlý kontr zakončoval přízemní střelou z otočky aktivní Helešic. Macík se po jeho ráně na poslední chvíli natáhl a zastavil ji před levým spodním růžkem branky. Opava na bod nakonec nedosáhla. Lasák nejprve likvidoval Gonzálezovu střelu zleva na bližší tyč, následně jej ale po šikovné přihrávce Daňka prostřelil v 83. minutě Mojmír Chytil.

Žluto-modří nesložili zbraně a snažili se s nepříznivým výsledkem ještě něco udělat. Rohový kop Holíka byl z prostoru přední tyče tečován jen těsně vedle té vzdálenější. Autor jediné opavské branky poté v nastaveném čase vypálil kousek před hranicí šestnáctky, avšak nad břevno.

Olomouc tak na půdě Opavy ukončila své pětizápasové čekání na výhru. Opava prohrála po dvou remízách v řadě. V příštím kole se Slezané představí na hřišti brněnské Zbrojovky, která stále ještě bojuje o záchranu v soutěži.

sdílet