SFC v Brně neudržel vedení a padl. Vaz mu zlomily neproměněné šance

1. 8. 2021
Redakce | FOTO: Martin Tajč, FC Zbrojovka Brno
FC Zbrojovka Brno
2:1 (0:1)
Slezský FC Opava

Statistiky

Branky: 61. Moravec, 83. z pen. Zavadil – 16. z pen. Helešic.
Rozhodčí: Hocek – Vodrážka, Arnošt.
ŽK: Kryštůfek, Štěrba, Zavadil, Čermák – Tiéhi, Hnaníček, Večerka.
Diváci: 2 688.

FC Zbrojovka Brno

Berkovec – Hrabina, Kryštůfek, Štěrba, Jan Moravec – Texl (84. Čermák), Zavadil (89. Endl) – Štepanovský (65. Fousek), Hladík (65. Ševčík), Přichystal (89. Sedlák) – Řezníček. Trenér: Richard Dostálek.

Slezský FC Opava

Digaňa – Helebrand (82. Smékal), Hnaníček, Rychlý (46. Večerka), Janoščín – Didiba, Tiéhi – Šigut (73. Darmovzal), Holík (73. Kadlec), Helešic – Kramář (68. Pikul). Trenér: Roman West.

Brno – Slibně rozehraný duel na půdě Zbrojovky měli fotbalisté Slezského FC. V první půli šli do vedení díky trefě Matěje Helešice, svůj náskok mohli navýšit, jenže neproměnili řadu šancí, brněnský celek skóre otočil a vyhrál 2:1.

Trenér Roman West udělal v sestavě oproti úvodnímu utkání s Vlašimí jedinou změnu. Josefa Celbu, který si po vyloučení odpykává zápasovou stopku, nahradil v základu Adam Rychlý. A Slezané začali na Srbské velmi dobře.

Už po čtvrthodině po jednom z rychlých brejků zblokoval centr Helešice brněnský obránce Štěrba rukou a rozhodčí Hocek odpískal penaltu. Míč si vzal právě opavský krajní záložník a neomylně ho poslal k levé tyči, zatímco brněnský gólman Berkovec šel na opačnou stranu.

Hned vzápětí mohli Opavští udeřit znovu. Při přečíslení tři na dva si ovšem domácí brankář poradil se střelou Helešice a také s následnou dorážkou Šiguta. Zbrojovka měla balon častěji na svých kopačkách, ale hrozil především Slezský FC.

Po půlhodině hry si Holík zasekl míč, obešel Štěrbu, který ránu opavského útočníka přizvedl nad Berkovce, který balon vytáhl na poslední chvíli z brankové čáry na roh. V závěru první půle měli domácí obrovskou příležitost srovnat skóre. Štěpanovský po rychlém brejku nasadil kličku brankáři Digaňovi, ale toho skvěle zastoupil Janoščín, jenž zblokoval střelu brněnského záložníka.

Krátce po změně stran už se Zbrojovka radovala, ale Řezníčkův gól neplatil pro ofsajd. Pak přišly na řadu obrovské šance Opavy. Agilní Janoščín vystihl brněnskou rozehrávku a jeho pumelici pak musel vyrazit mimo tyče gólman Berkovec. Krátce nato navíc Slezané předvedli luxusní kombinaci podél levé lajny, Holík byl sám před brankářem, ale místo střely volil přihrávku Šigutovi, kterého vychytal Berkovec.

A tak udeřilo na opačné straně. Po centru Štěpanovského a Hladíkově přistrčení balon doputoval k Moravcovi, jenž srovnal na 1:1. Střídající Kadlec pak obešel Hrabinu a upaloval z ostrého úhlu na Berkovce, který jeho střelu zlikvidoval.

Pro Opavu pak přišla pohroma. Tiéhi ve vápně stáhl k zemi Řezníčka a penalta byla na světě. Míč si vzal ex-opavský záložník Zavadil a prudkou střelou završil brněnský obrat. V závěru už si Slezský FC vyloženou šanci nevytvořil, a tak se do Městských sadů vrací bez bodu.

sdílet