Roman West po kanonádě se Žižkovem: Všechno se nám sešlo

23. 10. 2021
Redakce | FOTO: Deník / Petr Widenka
Slezský FC Opava
6:1 (2:1)
FK Viktoria Žižkov

Statistiky

Branky: 12. Darmovzal, 32. Lukáš Holík, 59. Kadlec, 68. Pikul, 85. a 86. Kramář – 25. Batioja.
Rozhodčí: Klíma – Šimáček, Slavíček.
ŽK: Hnaníček, Holík, Rataj – Žežulka, Muleme, Sakala.
Diváci: 1 376.

Slezský FC Opava

Digaňa – Celba, Hnaníček, Janoščín (75. Gorčica), Kadlec – Darmovzal, Rychlý – Pikul (70. Kramář), Didiba, Helešic (81. Šcudla) – Lukáš Holík (70. Rataj). Trenér: Roman West.

FK Viktoria Žižkov

P. Soukup – Koželuh, Š. Gabriel, Súkenník, Řezáč – Žežulka (46. Sakala) – Diamé (75. T. Zeman), Sixta (75. Kytka), D. Richter (46. Nabijev), Muleme – Batioja (83. Petrlák). Trenér: Zdeněk Koukal.

Opava – Fotbalisté Slezského FC v sobotním duelu s Viktorií Žižkov pálili ostrými. Svému soupeři nasázeli hned šest branek, navíc po pěkných kombinačních akcích. Opavský kouč Roman West tak po utkání zářil spokojeností. Jak hodnotil sobotní zápas?

Úvodní šanci si vypracovali po deseti minutách hosté. Po sklepnutí Diamého střílel z hranice šestnáctky Richter. Jeho tvrdá rána byla zblokována na roh. Ten vyboxoval Digaňa do bezpečí a zakrátko se hra přesunula k protější brance, kde Slezané poprvé slavili. Denis Darmovzal využil volného prostoru, potáhl balon a zpoza šestnáctky vyslal přízemní střelu o levou tyč až za Soukupova záda.

Žižkov se tlačil za vyrovnáním. V 17. minutě vysunul Diamé Mulemeho, jehož prudkou dělovku mířící pod břevno vyrážel Digaňa na roh. Po něm se ve vápně opřel do míče Sixta a orazítkoval horní tyč.

Divoké minuty pokračovaly i nadále. Rozběhnutý Helešic centroval z levé strany do vápna. Na balon ve skluzu jen těsně nedosáhl Holík. Na druhé straně dostal Žižkov po Celbově faulu na Řezáče možnost kopat penaltu. Balon si na puntík postavil ve 25. minutě Augusto Batioja, a byť Digaňa střelu k pravé tyči zneškodnil, na dorážku stejného hráče už byl krátký.

Opava si vedení rychle vzala zpátky. Ve 28. minutě ještě zakončoval Janoščín do tyče, o čtyři minuty později však chybu v hostující rozehrávce potrestal parádním lobem Lukáš Holík. Pojistit vedení mohl záhy Darmovzal, v závěru povedené kombinace jej při zakončení z bezprostřední blízkosti vychytal Soukup.

Po hodině hry Opava navýšila náskok. Soukup nejprve výtečně vychytal Holíka, odražený míč ale bez přípravy napálil do poloprázdné žižkovské branky Jan Kadlec. Jen pár desítek vteřin poté se po chytré teči Pikula radovali Slezané počtvrté, dle rozhodčího Klímy ale nepřešel míč celým objemem brankovou čáru, a nechal proto pokračovat ve hře.

Bartosz Pikul se posléze své trefy přeci jen dočkal. Polský dravec si obhodil jednoho z obránců a zjevil se sám před Soukupem. Povedenou střelou podél brankáře k pravé tyči zvyšoval už na 4:1. A to stále nebylo vše.

Závěrečné chvíle zápasu patřily střídajícímu Denisu Kramářovi. Osmnáctiletý útočník si rovnou dvakrát v rozmezí jediné minuty počínal jako zkušený mazák a dokázal zatížit žižkovské konto dalšími dvěma góly. Následně běžel sám na Soukupa Rataj, své sólo ale střelou z úhlu do odkryté branky nezakončil. V nastavění pak ještě zahrozil hostující Nabijev, hlavičkou těsně minul pravou tyčku.

Gólové hody v Opavě vyzněly jednoznačně ve prospěch Slezského FC, který porazil Žižkov vysoko 6:1 a polepšil si v tabulce na průběžnou osmou pozici. Pražané zůstávají předposlední.

sdílet