HŮLOVEC: Dlouhodobým cílem je vybudovat z Opavy moderní produkt

14. 4. 2024
Redakce

Novým předsedou představenstva Slezského fotbalového clubu Opava, a.s. se stal pan Tomáš Hůlovec, který na této pozici nahradil Lukáše Petříka. O jeho profesní minulosti a také o jeho zkušenostech z fotbalového prostředí se dočtete více v následujícím rozhovoru.

Pane Hůlovče, nemůžeme začít jinak než otázkou, jak se váš příchod do Opavy zrodil?

První rozhovor s novým majitelem klubu na téma Slezský FC a mé případné roli v něm jsem měl těsně před Vánocemi. Bavili jsme se o vizi a o tom, jakým stylem je klub potřeba vést. Líbil se mi jeho zápal a nadšení. Proto pro mě jejich nabídka na pozici nového předsedy představenstva a generálního ředitele klubu velmi potěšila. Finální rozhodování pak pro mě bylo ve dvou rovinách. Samotná pracovní nabídka je velkou výzvou, protože si uvědomuji, že fotbal v Opavě má velkou tradici a byť se jedná nyní o druholigový tým, tak díky zázemí, historii i fanouškovskému potenciálu určitě patří do ligy první. Druhou rovinou samozřejmě byla ta osobní, kdy by mě při přijmutí čekalo vystoupení z určité „komfortní zóny“, ukončit stávající práci a odstěhovat se z Prahy, což nebylo úplně jednoduché. Jakmile jsem ale toto rozhodnutí udělal, věděl jsem, že jsem se rozhodl správně. Navíc moje žena stála od začátku za mnou. Sama pochází kousek od Havířova, takže z jejího pohledu se vracíme tak trochu domů.

Takže Vaše žena proti nebyla?

Minimálně ze začátku nebyla proti. (smích) Ačkoliv v Praze byla již od vysoké školy a měla zajímavou práci ve společnosti Penta Real Estate, tak mě v mém rozhodnutí podpořila, a samozřejmě blízkost rodiny a starých kamarádů to hodně ulehčila. Mám radost, že vše klaplo, našli jsme hezký byt a žena i novou práci, takže počáteční bolesti jsou za námi a teď se již těším na novou výzvu!

Jak moc se na ni těšíte?

Slezsko je tak trochu region “rázovitý” a když jsem to konzultoval s kamarády, tak se mi chvíli i smáli. (usmívá se) Říkali mi, že jako Pražák a ještě k tomu kluk z Letné, to budu mít hrozně těžké. Ale o to větší je to výzva a věřím, že jakmile se v klubu zabydlím a začneme společně s naším týmem Slezský směřovat tam, kam patří, tak fanoušci pochopí, že to nový majitel, a i já osobně, myslíme s Opavou zcela vážně, a že nám na klubu záleží. V tomto jsem připraven být naprosto transparentní!

Ve sportovním prostředí se pohybujete již delší dobu, naposledy jste působil ve sportovně marketingové agentuře RAUL! a předtím také například ve Sport Investu, BPA a pracoval jste také pro Nike, takže do úplně nového prostředí nevstupujete.

V podstatě celý můj profesní život je spojen se sportem a s fotbalem asi úplně nejvíce. Mám zkušenosti jak z oblasti zastupování sportovců, tak i z druhé strany a to z pozice sponzora, když jsem přes deset let vedl sportovní marketing ve společnosti Nike. Nejednalo se ale pouze o sportovce/fotbalisty jednotlivce, ale mojí zodpovědností bylo také jednání s kluby nebo federacemi, takže s fotbalovým prostředí mám bohaté zkušenosti. Chybí mi sice přímá exekutivní zkušenost ve fotbalovém klubu, ale i přesto si myslím, že mám jasnou představu o tom, jak by měl klub fungovat. Ať už po stránce sportovní, manažerské, tak v komunikaci navenek. Věřím, že s novými kolegy nastavíme fungování tak, aby klub byl úspěšný a přinášel lidem radost.

Na který z “projektů” na kterých jste pracoval vzpomínáte nejraději?

Když to vztáhnu na fotbal, tak jeden z prvních projektů pro Nike byl projekt Joga Bonito, fotbalová liga tři na tři, která byla spojena s marketingovou kampaní k mistrovství světa 2006 v Německu, kdy kromě vybudování dlouhodobých soutěží, byl vrcholem turnaj v Praze za účasti tehdejších hvězd naší reprezentace. Tuto akci si tak například nenechali ujít hráči jako Koller, Rosický nebo Baroš, společně s jejich tehdejšími klubovými spoluhráči. Na to moc rád vzpomínám, protože fanoušci celý tento projekt přijali s nadšením a pro mě to byl navíc první kontakt s tím “největším” fotbalem. Pokud to vezmu z pohledu nedávné minulosti, tak v rámci spolupráce s agenturou RAUL! jsme vytvořili seriál závodů silniční cyklistiky Road Classics, přičemž již loňský pilotní ročník se nám povedl vyprodat a v rámci cyklistických eventů jsme se s touto akcí zařadili mezi elitu. Vypovídají o tom také kladné odezvy od nejen cyklistické veřejnosti, tak zejména přímých účastníků.

Svým profesním zaměřením směřujete spíše do oblasti marketingu, který jste mimo jiné vystudoval na Univerzitě Karlově. Je to tak?

Ano, na Fakultě tělesné výchovy a sportu jsem studoval sportovní management a marketing. Díky tomu, že jsem sportovní fanoušek již od malička, tak vysoká škola se zaměřením na sport byla pro mne jasnou volbou.

Nemůžeme opomenout váš osobní vztah k fotbalu a sportu obecně. Jaký je? Hrál jste jej nebo ještě hrajete aktivně?

Fotbal jsem sám hrál do starších žáků, poté jsem přeskočil na klubové úrovni k basketbalu. Nyní hraju hanspaulskou ligu v malém fotbale. Fotbal je pro mě každopádně, i fanouškovsky, sportem číslo jedna už od dětství. Pamatuji si, že od mistrovství světa v Itálii v roce 1990 bylo mým snem stát se sportovním komentátorem a já na psacím stroji rodičů psal reportáže z každého utkání. (úsměv)

Co vaše fanouškovská stránka?

Teď se bojím, že má odpověď schytá i nějakou tu kritiku, ale myslím si, že díky tomu, že jsem kluk z Prahy a narodil jsem se na Letné, tak Sparta byla logicky můj srdcový klub od malička. Díky své práci v Nike byla navíc právě Sparta ten největší klub, se kterým jsem spolupracoval. Takže se Spartou mám i desetiletou pracovní zkušenost. Musím ale říct, že díky ženě poslední roky mimo jiné pravidelně sleduji i Opavu, jelikož její bratr je velkým fanouškem SFC a vedli jsme tak společně nejednu ohnivou debatu.

Už jste měl šanci Opavu trochu prozkoumat? Co na ni zatím říkáte?

Zatím jsem viděl doopravdy minimum, protože práce a seznamování s klubem a kolegy mi zabere drtivou většinu dne. Se ženou jsem si už ale zašel na večeři a byli jsme se projít kolem řeky a v parku. Musím také říct, že historické centrum města na mě udělalo velmi příjemný dojem.

Pojďme zpět k pracovním záležitostem? Co vše na Vás aktuálně čeká, respektive co jste již stihl a na čem všem hodláte momentálně pracovat?

V klubu jsem od svého oficiálního jmenování týden. Proběhlo úvodní seznamování s kolegy a s týmem. Většinu času však všem zabrala příprava na semifinále MOL Cupu se Spartou, což bylo jasnou prioritou, abychom utkání po organizační stránce zvládli. Pro většinu lidí v klubu to byla obrovská výzva. Chtěl bych tímto všem kolegům moc poděkovat. Myslím, že zápas se organizačně zvládl na výbornou, a že si i fanoušci zápas užili naplno. Zároveň věřím, že podobných zápasů bude v budoucnu přibývat! Nyní se tak zaměřuji zejména na seznámení se s jednotlivými procesy fungování klubu a jejich případnou optimalizaci. Dal jsem si však první měsíc hájení, v rámci kterého bych chtěl nejdříve všechny věci správně navnímat a seznámit se se všemi lidmi v klubu tak, aby žádné z mých rozhodnutí nebylo ukvapené a všechno mělo svůj řád.

Sezóna je v plném proudu, tak jaké jsou Vaše osobní cíle pro zbytek sezony? Klidně upusťme od těch sportovních, protože přece jen jste do klubu dorazil již v rozběhnuté sezoně.

Nedá mi to a přeci jen začnu těmi sportovními. Když jsem sem přicházel, tak jsem si představoval, že se budeme nacházet na úplně jiné pozici v tabulce. Ta je sice extrémně vyrovnaná, ale současné výsledky z posledních zápasů nejsou vůbec příznivé. O to více je to k zamyšlení, jelikož minimálně na papíře máme kvalitu na top pět. Věřím, že uděláme vše pro to, abychom se sportovně zvedli a nemuseli se strachovat podobně jako v loňské sezoně. V rámci klubu pak chci jednoznačně nastavit jeho vnitřní fungování. Ve spolupráci s městem pak dbát na prohloubení vztahů s mládeží, což vnímám jako zásadní bod. Chtěl bych být zcela transparentní a krok za krokem se posouvat dopředu nejen výsledkově, ale také komunikačně směrem k fanouškům a sponzorům. Dlouhodobým cílem je pak vybudovat z Opavy moderní produkt, který bude splňovat požadavky a parametry dnešní doby, a hlavně klub, za kterým jeho fanoušci stojí.


sdílet