BROŽEK: Pokud se chceme dívat nahoru, musíme být lepší

23. 11. 2023
Redakce

Slezský drží po šestnácti odehraných kolech s jednadvaceti body devátou příčku, přičemž na barážové pozice ztrácí jen pět bodů. V poháru pak díky výhrám v Šumperku, Holešově, domácímu vítězství se Zbrojovkou a osmifinálové výhře ve Velvarech dokráčel až do jeho jarní části. Nejen o tom, ale také o dalším programu týmu nebo trenéra samotného se v rozhovoru rozpovídal lodivod opavské střídačky Miloslav Brožek.

Trenére, podzimní část sezony je za námi, a proto přišel čas nad jejím bilancováním. Po šestnácti kolech se nacházíme na devátém místě se ziskem dvaceti jedna bodů. Jak jste s tím spokojen?

Hodnocení podzimu bych rozdělil do několika rovin. Před sezonou jsme si řekli, že zásadní je posun hráčů, zejména v oblasti kondice.To se pak projevilo na startu soutěže, kde jsme měli několik hráčů mimo kvůli zranění. V září jsme byli už téměř kompletní, což se projevilo i na výsledcích. Říjen a listopad jsme se opět potýkali s absencí hráčů na klíčových postech. Vzhledem k tomu, kolik jsme po úspěšném září měli bodů, bylo pak konečných dvacet jedna mírným zklamáním. Celkově však u mě převládá optimismus směrem do budoucna. Věřím, že ke stabilnějším výsledkům přispěje dlouhá zimní příprava, kde pořádně zapracujeme a zlepšíme se. Ten půlrok co tu jsem, byl docela hektický a teprve nyní mohu přistoupit k hlubší analýze, která bude zásadní pro další vývoj týmu.

Tabulka FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY

Vy osobně jste dosáhl na ocenění nejlepšího trenéra měsíce září, kdy tým pod vašim vedením ani jednou neprohrál, porazil pražskou Duklu a dvakrát Zbrojovku, kterou tím vyřadil z poháru.

Toto je ocenění celého klubu a lidí, kteří se podíleli na tomto úspěšném období. Individuální cena nic neznamená, protože společně vítězíme i prohráváme. Za celý půlrok bych chtěl poděkovat za servis, který dostáváme, ať už od města, vedení klubu, marketingu, účetních, technického úseku, trávníkářů, pradlen či pořadatelské služby a hlavně také trenérům ostatních kategorii, se kterými je výborná spolupráce! Chtěl bych také pogratulovat úžasnému úspěchu dorostu U19, který vyhrál všechna utkání a B-týmu, který nakonec skočil těsně druhý.

Nicméně závěr sezony již tak veselý nebyl. Od konce září jsme dokázali zvítězit jen jedinkrát, paradoxně na půdě vedoucího Vyškova. Kde hledat příčiny tohoto výsledkového propadu?

Toto by mělo byt součástí mé hodnotící zprávy, ale nebudeme si nic nalhávat. Od konce sezóny jsme očekávali více!

Zápasy SFC Opava

V konečné bilanci však stále ztrácíme jen pět bodů na barážové příčky. Vnímáte tedy deváté místo jako dobrou výchozí pozici před jarní částí FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY?

Dvacet bodů a více bývá po podzimu taková hranice pro klidné jaro, ale to v tomto případě neplatí. Dolů i nahoru je to stejně daleko a vyrovnaná soutěž na jaře bude velmi ostrá. Pokud se ale chceme dívat nahoru tak musíme byt lepší!

K týmu jste přišel ve složitém období na konci loňské sezony. V létě jste pak s týmem absolvoval kompletní přípravu, ve které došlo na obměnu hráčského kádru. Jak jste s jeho aktuální podobou spokojen?

Kádr se nám tvořil za pochodu. Hráči vytvořili výbornou partu. Myslím, že mají v kabině pozitivní klima a k tomu přispěli všichni příchozí. Nyní máme poměrně dost zkušených hráčů a já věřím, že se společně posuneme dále, protože někteří z nich zatím zůstali za svým očekáváním. Kádr samozřejmě v zimě dozná změn, ale toto budeme teprve probírat.

Statistiky hráčů

Slezský pokračuje v zabudovávání odchovanců do A-týmu. Celá řada se v průběhu podzimní části zapojila do tréninkového procesu, někteří pak dostali možnost nasát atmosféru druholigového utkání. Wehowský navíc dostal prostor na pár minut i v posledních duelech. Jak jste s mladými hráči spokojen?

Šanci dostalo poměrně hodně hráčů od začátku přípravy, až po konec soutěže. Zapojovat je do F:NL ale není jednoduché, protože zde pracujeme s jejich potenciálem, nikoli s aktuální výkonnosti na úrovni druhé ligy a jsme klub s tlakem na co nejlepší výsledek. Přesto hráče bereme do tréninku, hrají přátelská utkání a některé bereme na mistráky. Naopak posouváme co nejvíce hráčů do B-týmu, aby měl šanci hrát o postup, a také aby byl menší tlak na doplňování z dorostu, který tak může hrát v co nejsilnějším složení. V zimě budou mít domácí hráči dveře do A-týmu otevřené.

Lehce jsme zmínili pohár, ve kterém jsme po výhře ve Velvarech v jeho jarní části. Očekával jste takto povedou pohárovou jízdu?

Pohár je pro nás jednoznačným úspěchem. Jsme mezi osmi nejlepšími. Cesta přes osmifinále byla velmi těžká. Byl to jeden z nejtěžších zápasu podzimu a jsem rád, že jsme zaslouženě vyhráli!

MOL Cup

Los čtvrtfinále MOL Cupu je předběžně naplánován na 8. prosince, koho byste si tedy přál do dalšího kola?

Když už jsme takhle daleko, tak buď to bude bomba v podobě Sparty, Slavie nebo Plzně nebo to bude hratelnější. Já osobně bych si přál Duklu. Papírově nejpřijatelnějšího soupeře.

Pojďme ještě na skok k aktuálnímu dění. Jaký na Vás a na kluky nyní čeká program?

Čeká nás po krátkém volnu prosincový tréninkový blok, ve kterém se utkáme se Zbrojovkou a 4. ledna pak začneme přípravu na jarní část sezony.

A jaký je Váš osobní program po konci podzimu?

Mě osobně čeká pravidelná cesta do Nigerie. Jejím cílem je se takzvaně podívat, co je nového. Tím samozřejmě myslím z pohledu hráčů. Dále mě pak čeká cesta do Lotyšska, kde se zúčastním semináře na prodloužení licence.


sdílet