Můj konec? Jediný důvod je rodina, hlásí Skuhravý. Opavu má v srdci

5. 9. 2018
Redakce

Opava – V první sezoně, kdy byl u týmu, dokráčel s opavským týmem až do finále MOL Cupu. O ročník výš se Slezským FC postoupil mezi elitu. K tomu všemu dokázal mužstvu vtisknout líbivou ofenzivní tvář. Teď je éra oblíbeného trenéra Romana Skuhravého v Opavě u konce.

Proč jste se rozhodl skončit ve Slezském FC?

Rozhodnutí jsem udělal v neděli ráno. Zjistil jsem, že dělám věc, která dělá dobře mně, ale bohužel ne úplně tak i mým blízkým. Když mi syn řekl, že by byl radši kdybychom s Jabloncem prohráli, abych byl doma, v tu chvíli jsem byl rozhodnutý. Rodina mě podporuje a já se chci v tuto chvíli věnovat svému synovi. Na nějakou dobu musím pracovat v blízkosti tak, abych mu mohl být dennodenně otcem.

Situace je opravdu tak vážná?

V létě jsme si to špatně vyhodnotil. Měl jsem obrovské nadšení a chuť tady pracovat dlouho a úspěšně. Indicie z rodiny byly vždycky, ale když se s vámi syn každý týden loučí a nechce vás pustit, musíte to vydržet. V tuto chvíli to ale přeteklo a já jsem si to uvědomil.

Omlouvám se všem, ale mé rozhodnutí je absolutně neměnné. Nestydím se za něj, ale dopodrobna to nechci nikomu vysvětlovat. Tohle rozhodnutí bylo tak silné, že jsem o něm absolutně nepochyboval a já svých rozhodnutí nelituji. Uvidíme, co přinese budoucnost.

S vedením jste měl dohodu, že v Opavě můžete kdykoliv skončit právě kvůli rodině…

Musím za to poděkovat panu Hájkovi a Lojzovi Grussmannovi, protože, jak jsme si před dvěma a čtvrt rokem nastavili pravidla, oni je bezezbytku splnili. Za to jim patří velký dík.

Určitě se vyrojí řada spekulací, že končíte z jiných důvodů, třeba z nedostatku peněz v klubu a podobně. Co vy na to?

Vůbec. Přísahám na své děti, že nic jiného, než rodinné důvody v tom nejsou. Nechci se dožít toho, co jsem udělal se starším synem kvůli mé profesionální kariéře. Chci se mu věnovat a samozřejmě u toho chci pracovat, ale bohužel v této chvíli to nejde v daném režimu, v jakém jsem fungoval.

Absolutně jediným důvodem je naše situace doma. Mám báječnou manželku. Ani ona o mém konci do pondělka nevěděla. Cestou do Opavy jsem si to probral a bylo to pro mě tak silné, že jsem se fakt nemohl rozhodnout jinak. Prožil jsem tady neskutečnou dobu. Hráči, lidi kolem, ženské z prádelny. Všichni se o mě starali nádherně. Na to se nedá zapomenout.

Bylo opavské angažmá vašim nejlepším v kariéře?

Jednoznačně. Beru to jako angažmá, které mě vrátilo do profesionálního sportu. Opava pro mě bude vždycky srdce. Jediné, co mě mrzí je, že jsem si nezahrál ligu v Opavě. Tak třeba někdy…

Můžete vypíchnout nejsilnější moment, na který budete vzpomínat?

Nejsilnějším momentem pro mě byla celá naše cesta. Hráčům jsem v kabině říkal, že jediné, co by mě bolelo je, že by se schovali za to, že odešel trenér. Jsem přesvědčený o tom, že Opava není o trenérovi, ale o tom, kam bude chtít směřovat. Jací lidé to povedou, a jak budou hráči pracovat. Jsou tady totiž úžasní fanoušci.

Vaším nástupcem je Ivan Kopecký, ke kterému máte blízko. Jde opavský tým do dobrých rukou?

S Lojzou (Grussmannem – pozn. red.) tyto věci komunikujeme. Není to tak, že já končím a je mi jedno, jak to bude dál. Tak jsem to měl s každým klubem, kde jsem byl. Nikde jsem se nerozešel ve zlém. Všem týmům, kde jsem byl, budu fandit. Ve hře byla dvě jména. Rozhodnutí bylo samozřejmě na šéfech, ale myslím si, že trenérova kariéra je podobná mé.

Prožil si, co je neúspěch a já jsem vždycky tvrdil, že z proher se mohou rodit výhry. Věřím, že jak Michal (Kosmál – pozn. red.), tak Pepa (Dvorník – pozn. red.) Ivanovi pomohou, a hlavně hráči. Po sobotním vítězství jsem na nich viděl přesně to, co jsem chtěl. Umí vyhrávat a věřím, že mužstvo je silné na to, aby se v soutěži zachránilo.


sdílet