Ivan Bartošík zemřel. Čest jeho památce

2. 11. 2020
Redakce

Opava – Slezský FC dnes s obrovským zármutkem přijal zprávu o úmrtí Ivana Bartošíka. Někdejší vedoucí mužstva Kaučuku, sekretář a obchodní manažer opavského klubu navždy odešel ve věku 74 let.

Ivan Bartošík byl u zlatých časů opavského fotbalu – nechyběl u postupu Kaučuku mezi elitu a užil si i skvělou nováčkovskou sezonu. „Byla to úžasná doba. Když si vezmete, že jako nováček, který poprvé postoupil do ligy, zakončil sezonu na šestém místě. Porazil dvakrát Baník, jednou Spartu a v Praze remizoval. Pokud bych to měl shrnout, ten ročník byl krasojízdou,“ vzpomínal po letech v rozhovoru pro místní Deník.

Někdejší sekretář Kaučuku dokonce složil text známé předzápasové znělky, která dodnes neodmyslitně patří k domácím zápasům Slezského FC. „V době, kdy jsme postoupili do ligy, za námi přišli muzikanti z Nového Jičína, a řekli: Vy nemáte hymnu a dali nám pásek s hudbou. Říkám, to je tak rychlé, s tím se nedá nic udělat. Nakonec jsem k tomu složil slova. Soustředil jsem se na to, ať nepoužívám slova jako první liga nebo Kaučuk, aby hymna byla použitelná v každé době, prostě aby mohla být věčná,“ vysvětloval v tisku.

A povedlo se. Melodie "jeho" skladby je vždy předzvěstí mistrovských zápasů v Městských sadech. „Při pasáži rychlá klička, centr zprava, na konci je tvrdá hlava – jde o popis gólu Jiřího Bartla, který vyrovnával na 1:1 zápas se Slavií ve třetím kole,“ podělil se o zajímavou perličku.

Ivan Bartošík i po svém konci v klubu dál pravidelně navštěvoval domácí zápasy opavských fotbalistů – své místo měl na tribuně H. Teď už bohužel navždy osiřelo...

Slezský FC Opava vyjadřuje upřímnou soustrast rodině a všem pozůstalým.

Ivan Bartošík (v prostřední řadě první zleva) coby vedoucí mužstva FC Kaučuk Opava sezona 1995/1996.


sdílet