Nábor se vydařil! Slezský FC bude mít první dívčí tým

15. 6. 2021
Redakce | FOTO: Eliška Žídková, sfc.cz

Opava – V pondělí se v areálu hlavního stadionu v Městských sadech uskutečnil nábor do dívčího družstva Slezského FC.

Akce se zúčastnilo 19 děvčat, která pod vedením trenérek a trenérů mládeže absolvovala zhruba hodinový program na hřišti. Aktivity byly rozděleny do několika stanovišť se zaměřením na pohybové hry, obratnost, ale také dovednostní cvičení s míčem.

„Myšlenka dívčího fotbalu je v klubu už několik let, takže bylo jen otázkou času, kdy to opravdu uskutečníme. Pravdou taky je, že nás dopředu hnala i situace kolem koronaviru. Za normálních okolností bychom nábor začali řešit až v září, ale vzhledem k tomu, že děti dlouho neměly možnost sportovat, nechtěli jsme na nic čekat. Podobná akce proběhne ještě teď v červnu i pro chlapce,“ vysvětluje trenér Jan Hruška mladší.

„Vzhledem k tomu, že jsme si neuměli představit, kolik dívek se na nábor dostaví a jaký to může mít dosah, snažili jsme se několik týdnů zjišťovat případný zájem přes formulář, který byl zveřejněn na našem webu a sociálních sítích, odkazovali jsme na něj také v tisku. Do elektronického formuláře se nám dopředu přihlásilo 29 dívek,“ pokračuje.

„Primárně jsme hledali děvčata narozená v roce 2013 a mladší, ale chtěli jsme zjistit zájem i starších děvčat. Nakonec se přihlásilo i několik dívek v dorosteneckém věku. Nejvíce mě mrzí, že jich není tolik, abychom z nich byli schopni vytvořit tým a přihlásit je do soutěže. Odkazovali jsme je proto na blízké oddíly, kde by se mohly uplatnit, třebaže mezi ženami. Věřím, že časem budeme mít v SFC uplatnění pro každou věkovou kategorii, ale to bude ještě chvíli trvat. Začínáme od těch nejmenších,“ upozorňuje vedoucí trenér SpSM.

Fotogalerie z náboru dívek »

„Zároveň jsme rozhodli, že v družstvu mohou být také hráčky narozené v roce 2011. Na prvním tréninku tedy budou děvčata ročníků 2011 až 2016. O družstvo se bude starat celkem pět trenérek, které samy fotbal aktivně hrály, nebo ještě hrají, a budeme se snažit chodit pomáhat i my trenéři. Pro všechny z nás je to něco úplně nového, takže věřím, že se aktivně zapojí i rodiče, aby se mladé fotbalistky cítily v našem klubu skvěle a tým děvčat se jen rozrůstal. Holky chceme také přihlásit do soutěže, aby mohly hrát i regulérní utkání,“ předesílá Hruška.

„Cíl je jednoduchý – do několika let mít v SFC minimálně jedno družstvo přípravek, žákyň a dorostenek. Pokud bychom to zvládli i s dospělou kategorií, byl by to obrovský kus skvěle odvedené práce a já věřím, že se nám to povede. V tuto chvíli jsou našimi limity pouze plochy a sportoviště, protože už tak bojujeme s místem pro trénink a utkání. V případě vzniku dalších družstev se nároky na prostor ještě zvýší,“ uvědomuje si.

„Pondělí akce jednoznačně potvrdila zájem o sport mezi dětmi, ať už jde o kluky nebo děvčata. Dokonce máme i lidi, kteří se chtějí dětem věnovat, ale bojujeme s místem. Moc bych si přál, aby klub disponoval kvalitním tréninkovým areálem pro mládež o velikosti alespoň pěti hřišť, abychom byli schopni nabídnout adekvátní podmínky všem chlapcům a dívkám, kteří chtějí na dresu nosit znak Slezského FC Opava,“ uzavírá zkušený trenér.

Pokud máte doma děvče ročníku narození 2011 a mladší se vztahem ke sportu a kolektivu, můžete to přijít nezávazně zkusit na kterýkoliv trénink.

Více informací k tréninkům naleznete na webových stránkách fotbalové školičky Slezského FC Opava, která je určena pro všechny začínající hráče i hráčky v našem klubu.


sdílet