Jan Žídek: Cítím se den ode dne lépe

24. 1. 2022
Redakce

Opava – 1. 5. 2021 odstoupil Jan Žídek, pro zranění kolena, po hodině hry ze zápasu s Bohemians 1905. Jak se ukázalo, přetrhl si zkřížený vaz v levém koleni. Navíc se to stalo přesně tři roky od jeho první operace kolene. Nyní již je zpátky v tréninku a chystá se na jarní část sezóny. Jak zvládá přípravu nebo kdy se plánuje zapojit do zápasu?

Honzo,jak jsi aktuálně na tom? Co koleno, drží?

Jo, momentálně jsem na tom dobře. Normálně trénuji vše, co kluci. Jdu s nimi naplno celé tréninky, což znamená i nějaké zátěžové hry. Všechno tedy vypadá aktuálně velice dobře, takže já jsem zatím spokojen.

Trošku si tím odpověděl i na druhou otázku, a to jak zatím zvládáš přípravu? Máš nějaké úlevy?

Ne ne, nemám žádné úlevy. Dělám normálně to, co kluci, pouze jsem to ze začátku neběhal venku, ale uvnitř na páse, protože venku na sněhu a tvrdém betonu to není ono. Ale běhám teď již normálně vše jako oni, stejně jako na hřišti. Cítím se den ode dne lépe a musím říct, že tento týden to zase již vypadá o poznání lépe než týden minulý. Teď bude hlavní nabrat herní kondici a sebevědomí, tak ať na hřišti nemám o nohu strach. Minulý týden jsem si již v několika soubojích vyzkoušel, že koleno je v pohodě a drží dobře.

Co příprava pod Romanem Westem, co na ni říkáš?

Tak zažil jsem už za kariéru hodně náročných trenérů, ale musím říct, že trenér West jednoznačně patří mezi trenéry, kteří nejvíce dbají na fyzičku. Navíc mu v tom zdatně sekunduje Míša Hampel, takže v tom si notují. Já osobně jsem byl ale vždycky zastánce běhání, nikdy mi to nějak nevadilo. Je třeba si uvědomit, že pro každého hráče je dobře, pokud je dostatečně naběhaný, protože s tím roste i jeho sebevědomí, jelikož ví, že to udýchá a uběhá, což je v dnešním fotbale strašně důležité. Fotbal je dnes hodně o kondici a věřím, že i kluci na podzim již zjistili, že jim nadstandartní fyzická připravenost pomáhá, což šlo vidět hlavně na konci podzimu, když bylo vidět, že jsou úplně někde jinde než ostatní týmy.

Říkáš, že koleno drží a lepší se, máš tedy představu, kdy by si se chtěl zapojit do zápasu?

Teoreticky bych možná do zápasu mohl jít už teď, ale ty terény nejsou optimální a nechceme to s trenéry zbytečně honit, protože jak jsem již říkal, tak momentálně absolvuji s kluky všechno a otázka zápasové praxe je podle mě o dvou nebo třech zápasech, přičemž a těch zápasů v přípravě je opravdu hodně. Jsme tedy s trenéry domluveni, že to nebudeme zbytečně honit, ale myslím si, že do čtrnácti dnů bych mohl absolvovat na hřišti alespoň nějakou chvíli, abych to znovu trochu nasál a trochu si zvyknul i na kluky, protože s většinou jsem ještě nehrál. Něco málo bych tedy měl absolvovat i v domácích podmínkách, ale plnohodnotně bych se chtěl do zápasů zapojit na soustředění, resp. ve druhé části přípravy.

Co říkáš na kabinu? Zase tam přibyly nějaké nové tváře a kabina je relativně mladá.

Tak kabina je v pohodě. Je pravda, že tam je hodně mladých kluků, ale dnešní doba je taková, že ti kluci už se chovají trochu jinak, než tomu bylo za mě. Ale kluci jsou každopádně v pohodě. Já se s každým bavím otevřeně a oni ví, že za mnou můžou kdykoli přijít. Je to o tom, jak si to člověk nastaví. Každopádně musí říct, že kluci jsou slušní a hodně pracovití.


sdílet